Το πιο ακριβές ρολόι του κόσμου και οι επιστήμονες που θέλουν να αλλάξουν τη διάρκεια του δευτερολέπτου

Το πιο ακριβές ρολόι του κόσμου και οι επιστήμονες που θέλουν να αλλάξουν τη διάρκεια του δευτερολέπτου

Εδώ και περίπου 50 χρόνια, η διάρκεια/ μήκος του δευτερολέπτου έχει παραμείνει σταθερή, καθώς καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, επιστήμονες στη Γερμανία πιστεύουν πως έχουν βρει τον τρόπο να δημιουργήσουν το πιο ακριβές ρολόι που φτιάχτηκε ποτέ.

Ειδικότερα, το ρολόι αυτό είναι τόσο ακριβές, που αν είχε αρχίσει να μετρά τον χρόνο πριν από 14 δισ. χρόνια, στο Big Bang, θα είχε «χάσει» μόλις 100 δευτερόλεπτα.

Η αλλαγή αυτή στην ακρίβεια μέτρησης του χρόνου θα γινόταν ελάχιστα αντιληπτή από τους ανθρώπους, αλλά θα είχε μεγάλη σημασία για τη δορυφορική πλοήγηση μέσω GPS, αυξάνοντας την ακρίβεια στο έδαφος, από μερικά μέτρα σε μερικά εκατοστά, καθώς και επηρεάζοντας τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τα ηλεκτρονικά δίκτυα οικονομικών συναλλαγών.

Επίσης, επειδή το ρολόι χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό τρόπο μέτρησης χρόνου, θα μπορούσε να αλλάξει (ελάχιστα, αλλά παρόλα αυτά) τη διάρκεια/ μήκος των βασικών μονάδων μέτρησης χρόνου (δευτερόλεπτα/ λεπτά/ ώρες).

Ο χρόνος μέτρησης της ώρας βασίζεται ακόμα στην ιδέα ενός εκκρεμούς, εκτός από τα ατομικά ρολόγια, που μετρούν τη φυσική, εμπρός-πίσω κίνηση ενός ατόμου κασίου. Από το 1967, βάσει της SI (International System of Units) το δευτερόλεπτο ορίζεται ως ο χρόνος που διαρκούν 9.192.631.770 κύκλοι του σήματος μικροκυμάτων που παράγεται από αυτές τις ταλαντώσεις. Παρόλα αυτά, όπως και τα παραδοσιακά ρολόγια με εκκρεμές, μπορούν να «χάνουν» ή να «κερδίζουν» χρόνο, με απόκλιση περίπου ενός νανοδευτερόλεπτου κάθε 30 ημέρες.

Σε paper που δημοσιεύθηκε στο journal Optica περιγράφεται ένα νέο ρολόι, το οποίο χρησιμοποιεί άτομα στροντίου, τα οποία «χτυπούν» γρηγορότερα από το κάσιο. Και το κάνουν αυτό στο οπτικό μέρος του φάσματος (αντί για τα μικροκύματα).

Εάν ένα δευτερόλεπτο οριζόταν με βάση το στρόντιο, η αντίστοιχη μονάδα SI θα ήταν περίπου 429.000 δισεκατομμύρια κύκλοι. Αυτοί η μέθοδος μέτρησης της διάρκειας ενός δευτερολέπτου μειώνει λάθος σε λιγότερο από 0,2 νανοδευτερόλεπτα σε 25 ημέρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παρόλα αυτά, ο Dr. Κρίστιαν Γκρέμπινγκ, του Εθνικού Μετρολογικού Ινστιτούτου της Γερμανίας, που εργάστηκε πάνω στο ρολόι αυτό, σημειώνει πως ο επίσημος επανακαθορισμός του μήκους ενός δευτερολέπτου θα έπρεπε να καθυστερήσει τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.