Το νέο ασφαλιστικό «κόβει» το εφάπαξ στη μέση

Στη μέση κόβεται το εφάπαξ που θα παίρνουν εφεξής οι συνταξιούχοι τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, καθώς με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού του. Οι νέες μειώσεις θα κυμαίνονται από 15%-20% και προστίθεται στις προηγούμενες περικοπές ύψους 38,14%, ενώ, σύμφωνα με τα Νέα, θα αφορούν όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Με την εφαρμογή του νόμου οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης.

Σήμερα η 5ετία υπολογίζεται από την ημερομηνία εξόδου (π.χ. αν είναι η 20/2/2011, η πενταετία αρχίζει από 21/2/2006). Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των εφάπαξ καθώς στην πράξη σημαίνει πως οι υπηρεσίες των Ταμείων χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία για τους χιλιάδες φακέλους που περιμένουν.

Εξάλλου αλλάζει και ο τύπος υπολογισμού καθώς το ποσό του εφάπαξ σπάει σε δύο τμήματα:

Α) Για έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60% των συντάξιμων αποδοχών στις οποίες έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και 31/12/2013». Το βοήθημα δηλαδή υπολογίζεται στον ακριβή χρόνο ασφάλισης (π.χ. 35 χρόνια και 2 μήνες).

Ο τύπος ισχύει για την πλειονότητα των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί 60%).

Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών».

Β) Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις

Στον νέο τύπο υπολογισμού μπαίνουν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εκτός αυτές των ενστόλων. Η διάταξη διασώζει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς αφού προβλέπει πως το εφάπαξ που καταβάλλεται από ΤΕΑΠΑΣΑ (αστυνομικοί, πυροσβέστες), ΤΑΛΣ (λιμενικοί) και Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας υπολογίζεται για όσους υπέβαλαν αίτηση έως την 31/12/2014 με το παλιό καθεστώς.

Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν μετά την 1/1/2015 υπολογίζεται αθροιστικά: «Για τον χρόνο έως 31/12/2014 σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών. Για τον χρόνο από 1/1/2015 με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση».

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.