Το μαρτύριο της σταγόνας: Το Eurogroup εκταμιεύει μέρος της δόσης – Τσακαλώτος: Θα τα πάρουμε όλα μαζί

Το μαρτύριο της σταγόνας: Το Eurogroup εκταμιεύει μέρος της δόσης – Τσακαλώτος: Θα τα πάρουμε όλα μαζί

Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποφάσισε να εκταμιεύσει το Eurogroup προς την Ελλάδα, συντηρόντας την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Στην ανακοίνωσή του, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σημείωσε ότι “η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει το δρόμο ώστε το Δ.Σ. του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού των 1,1 δισ. ευρώ” και επιδοκίμασε την κυβέρνηση “για την υιοθέτηση των απαραιτήτων επιπλέον μέτρων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, για την ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών και για την πλήρη θεσμοθέτησης της ανεξάρτητης ΓΓΔΕ, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις”.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, το Eurogroup “σπάει” τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις: η πρώτη θα εκταμιευθεί άμεσα και η δεύτερη, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες θα είναι έτοιμη προς εκταμίευση, όταν ολοκληρωθεί η απορρόφηση της για το ίδιο θέμα δόσης του περασμένου Μαΐου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τέλος, το Eurogroup καλεί την κυβέρνηση να εντείνει τη συνεργασία της με τους Θεσμούς, για τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και χαιρετίζει την απόφαση των εκπροσώπων των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Τσακαλώτος: Εκταμίευση όλου του ποσού στις 24 Οκτωβρίου

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.
ΥΠΟΙΚ: Υπολοιήσαμε όλα τα προαπαιτούμενα
Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι «το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».
Ντάισελμπλουμ: Μένουν τεχνικές εργασίες
Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελεμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε η χορήγηση της νέας δανειακής δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η δόση έχει δύο τμήματα, ένα ύψους 1,1 δισ. και ένα 1,7 δισ. ευρώ, η δε εκταμίευση αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του ESM.
Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη «τεχνικές εργασίες» για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα. Σημείωσε δε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι πρακτικώς ήταν αδύνατο να είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες ως σήμερα.
Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.