Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσει «φονικά» drones

Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσει «φονικά» drones

Στο οπλοστάσιο της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Καράτους μπήκαν πλέον και drones με εκρηκτικά.

Οι Ισλαμιστές χρησιμοποίησαν το εν λόγω όπλο σε επίθεση κατά Κουρδικού κέντρου νότια της Μοσούλης στις 2 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες Πεσμεργκά, αλλά και δύο Γάλλοι στρατιώτες.

Το drone, σύμφωνα με αξιωματικό των Πεσμεργκά, κουβαλούσε κάποιο είδος εκρηκτικού. Η εξέταση στα κομμάτια που σώθηκαν της έκρηξης, έδειξε πως «είναι κάποιο φτηνό Κινέζικο drone, που μπορεί να αγοραστεί εύκολα», είπε ο απεσταλμένος του CNN στο Ιράκ, Μπεν Γουίντμαν.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά. Πάντως, ο συνταγματάρχης και εκπρόσωπος τύπου της Αμερικάνικης ομάδας κρούσης που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, Τζον Ντόριαν, κάνει λόγο για «όπλο» με ιστορία.

«Έχουμε πολλές αναφορές πως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί απλά drone για να μεταφέρει εκρηκτικά. Η απειλή δεν είναι καινούργια στην περιοχή», είπε.

Η τρομοκρατική ομάδα χρησιμοποιεί και drone παρακολούθησης, όμως, η διαφορά με αυτό που έγινε η επίθεση είναι πως, το συγκεκριμένο εξερράγη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας το πήραν στα χέρια τους για να το εξετάσουν.

Ο στρατηγός Ντόριαν ξεκαθάρισε πως το όπλο δεν αποτελεί απειλή μεγάλου μεγέθους, όμως σε κάθε περίπτωση θα παρθούν μέτρα για να εξαλείφει.

«Δεν θα αφήσουμε τον εχθρό να αναπτύξει μια δυνατότητα που απειλεί τόσο τις δυνάμεις μας όσο και τις δυνάμεις των συμμάχων μας, δεν θα αφήσουμε αυτή την απειλή αναπάντητη», είπε ο Ντόριαν.

Ήδη υπάρχει ένα σύστημα υπό την ονομασία «Προστάτης από Drone» που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και εξουδετερώνει τις απειλές.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.