Το ελληνικό χρέος πλησιάζει αυτό της Ιαπωνίας -«Μάχη» για την αρνητική πρωτιά Πηγή: Το ελληνικό χρέος πλησιάζει αυτό της Ιαπωνίας -«Μάχη» για την αρνητική πρωτιά

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ πλησιάζει το ιαπωνικό χρέος, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Την Τρίτη (14 Ιουλίου), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει το 2017 σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ της χώρας, πολύ υψηλότερα από το 151,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο και από το 169,7% που ήταν η ενδιάμεση εκτίμησή του στις 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Το χρέος της Ελλάδας πλησιάζει προς το ιαπωνικό, το οποίο κινείται πάνω από το 240% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αν δει κανείς το κατά κεφαλήν ελληνικό χρέος, η εικόνα είναι ελαφρά λιγότερο ζοφερή, σημειώνει το δημοσίευμα. Στο τέλος του 2014, σε κάθε Έλληνα πολίτης αντιστοιχούσε δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 35.000 δολάρια, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ στον Ιάπωνα αντιστοιχούσε περίπου 79.000 δολάρια, με βάση υπολογισμούς του Bloomberg. Στον Αμερικανό πολίτη αντιστοιχούσαν περίπου 56.000 δολάρια, με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ για την Ευρωζώνη το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος είναι λίγο χαμηλότερο από της Ελλάδας. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες έχουν χαμηλότερο βάρος από το δημόσιο χρέος σε σχέση με τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Ιταλούς, τους Αυστριακούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.