6 ώρες χρόνος αναμονής
6-8 μερίδες
βαθμός δυσκολίας 1
Συστατικά
- 375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 κ.σ. ζάχαρη άχνη (100 γρ.)
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 110 γρ. μαρσάλα ή μαυροδάφνη
- 75 ml καφές εσπρέσο δυνατός
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
- 225 ml καφές εσπρέσο δυνατός για να βουτήξουμε τα μπισκότα
- 50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
- 36 σαβαγιάρ
- λίγο κακάο τριμμένο για πασπάλισμα
- λίγο ξύσμα σοκολάτας κουβερτούρας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει “σήκωσέ με ψηλά” ή “ανέβασέ με”. Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει!!!
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τον καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με μία μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
- Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.
- Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον καυτό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 20×30 εκ.
- Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)
- Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.
- Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.
- Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.
- Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.
- Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα μαύρης σοκολάτας κουβερτούρα και κόβουμε σε κομμάτια.
Tip
Πρέπει να προσέξουμε ο κάδος του μίξερ να είναι πολύ παγωμένος για να πήξει πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος και να μην την παραχτυπήσουμε γιατί αλλιώς θα μας κόψει!
Πηγή: akispetretzikis.com