Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο που διεξάγονται την Κυριακή. Δώδεκα κόμματα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών σε μια Βουλή που αριθμεί 56 έδρες. Το όριο εισόδου στη Βουλή έχει ανέβει στο 3.6% από το 1.8 που ίσχυε από το 1996.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 3,6% η Συμμαχία των Πολιτών και το κόμμα Αλληλεγγύη που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Ο ΔΗΣΥ αναμένεται να κατακτήσει την πρώτη θέση ενώ δεύτερο με διαφορά 3 περίπου μονάδων θα είναι το ΑΚΕΛ. Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων αυτών στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ήταν: ΔΗΣΥ 34,72% (20), ΑΚΕΛ 31,31% (19), ΔΗΚΟ 15,77% (9).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομία, τα σκάνδαλα και την εσωτερική διακυβέρνηση, και το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό. Σε σχέση με το τελευταίο υπάρχει ταύτιση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ στην οικονομία βρίσκονται κοντά οι θέσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Τα άλλα κόμματα -ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, Κίνημα Αλληλεγγύη, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ)- αντιτίθενται στις θέσεις ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και στην οικονομική πολιτική του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό αποχής πέριξ του 20%. Αναλυτές εκτιμούν ότι, επειδή υπάρχει αύξηση της απαξίωσης γενικά για την πολιτική ζωή, η αποχή μπορεί να ξεπεράσει το 21,3% του 2011.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής και τα κόμματα με ανακοινώσεις καλούν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη και τονίζουν ότι «η αποχή και η αποστασιοποίηση από τη συμμετοχική δημοκρατία δεν θεραπεύουν τα φαινόμενα παθογένειας της πολιτικής ζωής, αντίθετα τα επιτείνουν και τα διαιωνίζουν».

Συνεπώς, το πρώτο ζήτημα, που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι το ύψος της αποχής. Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα των εκλογών είναι ο μεγάλος όγκος μετακινήσεων του εκλογικού σώματος, προς νέες πολιτικές στέγες. Ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων, που καταλήγουν σε νέους κομματικούς χώρους, ανέρχεται σήμερα στο 25%, ενώ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η αντίστοιχη μεταστέγαση ψηφοφόρων ήταν γύρω στο 15%. Η σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού 16% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ επιλέγει σήμερα άλλα κόμματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΑΚΕΛ είναι 17%. Πιο κερδισμένοι από τις μετακινήσεις είναι οι μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί και ιδιαίτερα η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι. Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν στα όσα δυσάρεστα βίωσε η κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια, με τις ασυνήθιστα επώδυνες οικονομικές συνθήκες και την αδυναμία των κομμάτων να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.