Τι Ερμού, τι 5th Avenue! Ο ελληνικός εμπορικός δρόμος, στους 25 ακριβότερους του κόσμου

Τι Ερμού, τι 5th Avenue! Ο ελληνικός εμπορικός δρόμος, στους 25 ακριβότερους του κόσμου

Παρά την οικονομική κρίση, που μαστίζει και το εμπόριο, φαίνεται πως τουλάχιστον ένας εμπορικός δρόμος ανακάμπτει, καθώς η οδός Ερμού αναρριχήθηκε φέτος δύο θέσεις (πέρσι βρισκόταν στη θέση 27) στην παγκόσμια κατάταξη με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους.

Tο ετήσιο κόστος ενοικίασης καταστήματος στην Ερμού ανέρχεται πλέον σε 2.364 ευρώ/τ.μ., ή περίπου 200 ευρώ/τ.μ το μήνα. Στο απόγειο της κρίσης, οι τιμές ενοικίασης είχαν υποχωρήσει μέχρι τα 150-160 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, όμως φέτος, τα ενοίκια στην οδό καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 5%.

Σημειωτέον, ότι κατά την περίοδο πριν από την κρίση είχαν φτάσει ακόμα και σε 360 ευρώ/τ.μ., κατατάσσοντας την Ερμού στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων εμπορικών δρόμων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ανάλυση τηςεταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, η οποία καταγράφει την πορεία των 71 εμπορικότερων οδών ανά την υφήλιο, ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος παγκοσμίως βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην 5η Λεωφόρο (στο τμήμα από την 49η έως την 60ή οδό), με το μέσο ετήσιο ενοίκιο εκεί ανέρχεται σε 29.065 ευρώ/τ.μ.

Ακολουθεί η Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ, όπου το μέσο ετήσιο κόστος διαμορφώνεται σε 27.884 ευρώ/τ.μ.

Τρίτη ακριβότερη εμπορική οδός, η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, όπου το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται σε 13.255 ευρώ/τ.μ. (και όπου είναι αδύνατον να βρεθεί μικρό μαγαζί, καθώς τα περισσότερα είναι πάνω από 200 τ.μ.)

Στην τέταρτη θέση, η New Bond Street του Λονδίνου, με κόστος 12.433 ευρώ/τ.μ.

Η  πεντάδα συμπληρώνεται με την οδό Ginza του Τόκιο στην Ιαπωνία, με κόστος 12.103 ευρώ.τ.μ.

Αντίθετα, μία από τις φθηνότερες εμπορικές οδούς είναι η οδός Λήδρας στη Λευκωσία της Κύπρου, όπου το μέσο κόστος δεν ξεπερνά τα 480 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.