Τι αλλάζει για τα POS- H νέα προθεσμία

Αναστάτωση και ερωτηματικά έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει ότι η τελική προθεσμία για την εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS αλλάζει και θα είναι τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 21 Δεκεμβρίου 2016 και έτσι η νέα προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών POS είναι η 21η Δεκεμβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι ενδιάμεσες προθεσμίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί;

“Όχι”, απαντούν από το υπουργείο Οικονομικών. “Η προθεσμία που αλλάζει είναι αυτή της τελικής ημερομηνίας για να έχουν εγκατασταθεί παντού οι συσκευές POS και δεν αλλάζουν οι ενδιάμεσες ημερομηνίες που ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28 Απριλίου 2017 δόθηκε προθεσμία τριών μηνών σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών σε 85 κλάδους να εγκαταστήσουν συσκευές POS. Έτσι η προθεσμία για εγκατάσταση των συσκευών έως τις 28 Ιουλίου ισχύει κανονικά και δεν επηρεάζεται από τη γενική διάταξη για τριετή προθεσμία που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τον Ιούλιο αναμένεται να εκδοθεί νέα απόφαση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν τις συσκευές POS το αργότερο έως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και τρίτη απόφαση. Όποια επαγγέλματα δεν περιλαμβάνονται στις τρεις  αποφάσεις τότε θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS το αργότερο έως το τέλος του 2019, όπως ορίζει η γενική διάταξη.

Για όσους δεν ανταποκριθούν στη σχετική υποχρέωση προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ.

Η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία θεωρείται από την κυβέρνηση και τους δανειστές ως ένα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής καθώς για τις συναλλαγές που καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο πιθανό να εκδοθούν φορολογικά στοιχεία, όπως αποδείξεις ή τιμολόγια. Παράλληλα, δόθηκε στους φορολογούμενους κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων με τη μορφή της οικοδόμησης του αφορολόγητου ορίου. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν κατ’ ελάχιστον το 10-20% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα προκειμένου να καρπώνονται το αφορολόγητο όριο.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.