Την Τετάρτη η “D-Day” του Τσίπρα

Η ψηφοφορία της Τετάρτης για το 2ο προαπαιτούμενο πολυνομοσχέδιο για τη γέφυρα χρηματοδότησης θα κρίνει την πορεία της κυβέρνησης αφού ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι έτοιμος να υποβάλει την παραίτηση του αν δεν συγκεντρώσει 120 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Το στίγμα για τις προθέσεις Τσίπρα έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ο οποίος έθεσε θέμα εκλογών σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά σε χρόνο που δεν προσδιόρισε, οπωσδήποτε πάντως  αφότου εγκριθούν τα απαραίτητα ν/σ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

«Όταν μια κυβέρνηση δεν έχει 120 βουλευτές νομικά δεν προκύπτει θέμα, πολιτικά προκύπτει θέμα» τόνισε. «Έχουμε μπροστά μας να ξάνουμε πολύ μαλλί, έκλεισε η συμφωνία για τη χρηματοδοτική γέφυρα, δεύτερον έχουμε το δάνειο για τη χρηματοδότηση από τον ESM που θα τελειώσει 15 – 20 Αυγούστου, δεν έχει τελειώσει η προσπάθεια να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας και ασφάλειας» εξήγησε ο κ. Φίλης μιλώντας στον Σκάι. Πάντως το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης θεωρείται πιο δύσκολο από αυτό που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή με 39 διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού περιλαμβάνει πολύ δύσκολες ρυθμίσεις για θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις και την μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για τους αγρότες.

Ο κίνδυνος να χαθεί το πολιτικό όριο των 120 βουλευτών είναι  ορατός αφού αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου που φέρνει ανατροπές και στο Ασφαλιστικό.   Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πάρει τις δικές του αποφάσεις για τήρηση της συμφωνίας, την ώρα που εξετάζει τα ενδεχόμενα των εκλογών και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις και τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.   Στις εκλογές πάντως, όποτε αυτές κι αν γίνουν, ο Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του το «όπλο» της λίστας, της επιλογής δηλαδή από τον ίδιο των υποψηφίων του κόμματος, επομένως έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει από αυτή διαφωνούντες και αντάρτες.

«Εχουμε πλήρη συναίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Εχουμε πλήρη συναίσθηση της κακής συμφωνίας με δύσκολα μέτρα. Το στοίχημα το μεγάλο είναι τα αντιρροπιστικά μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα», δήλωσε μετά την ορκωμοσία η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία διαδέχτηκε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.  

Τελεσίγραφο Παππά: Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία.

 

Μήνυμα όμως στους διαφωνούντες και στην Αριστερή Πλατφόρμα Λαφαζάνη στέλνει σήμερα μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών και ο Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος στο κλίμα ρήξης που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη της ψηφοφορίας του πρώτου πακέτου μέτρων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο συνοδεύθηκε από 32 διαρροές, τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση». Ωστόσο σημειώνει με νόημα και με το βλέμμα στην ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων της Τετάρτης, ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».

«Η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για τη στάση των διαφωνούντων στην ΚΟ αλλά και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.