Την Παρασκευή η πρεμιέρα της δεύτερης αξιολόγησης

Την Παρασκευή η πρεμιέρα της δεύτερης αξιολόγησης

Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για χθες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες είχαν ως σκοπό τη επισκόπηση στοιχείων που σχετίζονται με την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Πλέον η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επικεφαλής των θεσμών θα γίνει την Παρασκευή και σε αυτή θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) από την πλευρά των πιστωτών.

Στην πρώτη αυτή διερευνητική συνάντηση θα τεθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων κυβέρνησης – θεσμών έως τις 27 Οκτωβρίου και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επισκόπηση των 56 προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να υπάρξει πρόοδος με τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου και συνολική ολοκλήρωση της αξιολόγησης με παράλληλη «λύση» για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς σε αυτό της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτός ωστόσο είναι αρκετά φιλόδοξος στόχος δεδομένου ότι η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει την αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τον εξορθολογισμό των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο, τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2021, τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ.α..

Να σημειωθεί πως στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τους επικεφαλής των θεσμών και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην βάλουν στο τραπέζι της δεύτερης αξιολόγησης πρόσθετα ζητήματα πέραν τον συμπεφωνημένων, ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως προαπαιτούμενα και αξιολόγηση.

Ηχηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ

 

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έστειλαν χθες ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για ταχεία ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σχετίζοντας τις διαθρωτικές αλλαγές με τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σίτς επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα, πριν ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και προκειμένου να συνεχιστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ.

Όπως τόνισε, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν την πόρτα για γενναίες συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία, δεδομένου ότι το ΔΝΤ διαδραματίζει χρήσιμο ρόλο», ανέφερε.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.