Στη Θεσσαλονίκη οι τοπικοί άρχοντες για τα εγκαίνια του ΤΑΠ – Οι δηλώσεις Τσίπρα

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σήμερα   Τρίτη 17 Μαΐου ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος και οι Δήμαρχοι του νομού, προκειμένου να παρευρεθούν στην εκδήλωση των εγκαινίων εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP.

Την έναρξη της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει αζερικό αέριο μέσω της Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στη Δυτική Ευρώπη θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επιδιώξει να αναδείξει τόσο τη γεωπολιτική σημασία του έργου για τη χώρα όσο και την οικονομική, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ανάγκη αναστροφής του οικονομικού κλίματος είναι έντονη.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Εγκαινίων Εργασιών του TAP όπου παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος, οι  Δήμαρχοι Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και Νεστορίου κ. Πασχάλης Γκέτσιος καθώς και ο εκπρόσωπος του TAP στην Καστοριά κ. Μιχάλης Γκοσλιόπουλος.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Εγκαινίων Εργασιών του TAP όπου παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος, οι Δήμαρχοι Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και Νεστορίου κ. Πασχάλης Γκέτσιος καθώς και ο εκπρόσωπος του TAP στην Καστοριά κ. Μιχάλης Γκοσλιόπουλος.

Για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP αναμένεται να επενδυθούν περί τα 1,5-2 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Ηδη ένας αριθμός περίπου 150 μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών από διαφόρους κλάδους, αλλά και μεγάλες κατασκευαστικές, έχουν υπογράψει συμβάσεις με την κοινοπραξία του TAP για μια σειρά από έργα και υπηρεσίες που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού.

Τσίπρας: Τα εγκαίνια του TAP προαναγγέλλουν την νέα περίοδο στην οποία εισέρχονται Ελλάδα και Ευρώπη

Ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του TAP ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τους ξένους ηγέτες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια και ευχαρίστησε την κοινοπραξία TAP για την εκδήλωση.

«Η κατασκευή λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή κομβική για την ελληνική οικονομία και για την ευρύτερη περιοχή γενικότερα.

«Τα εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας. Γίνονται δε σε μια σημαντική πόλη που ανακτά με γοργά βήματα τον ρόλο της ως κόμβος της Μεσσογείου…» πρόσθεσε.

«Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3,5 χιλ. χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Ο αγωγός,σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή,να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη.

»Επίσης, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης».

«Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας» και σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας».

«Οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου,θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο… Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες» επεσήμανε.

«Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις».

«Στο β’ εξάμηνο του έτους θα καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα χρήματα που θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με μείωση των δαπανών για την εξυπηρέτησή του, θα ελευθερώσεις πόρους για επενδύσεις και απασχόληση».

«Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των μνημονίων» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτή η νέα εποχή λοιπόν, στην οποία έρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, προαναγγέλλουν σήμερα τα εκγαίνια του TAP, εδώ στη Θεσσαλονίκη» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

«O TAP θα παράσχει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά αερίου, θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη» σημείωσε λίγο νωρίτερα από την πλευρά τουο Ιαν Μπράντσο, εκτελεστικός διευθυντής του TAP.

Τα οφέλη από το κατασκευαστικό μέρος εκτιμώνται σε 8.000 θέσεις εργασίας

Τα εγκαίνια  του αγωγού ΤΑΠ στο ελληνικό έδαφος πραγματοποιεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία) και των χωρών του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Τουρκία) καθώς και της Βουλγαρίας. Τα οφέλη που προκύπτουν από το κατασκευαστικό μέρος εκτιμώνται σε 8.000 θέσεις εργασίας.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δισ. και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.

Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που τοποθετείται στο 2019-2020 η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Στόχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ πέρα από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης είναι η διακλάδωση προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη), εξέλιξη που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ήδη στις επαφές που πρόκειται να έχει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το σχόλιο της ΝΔ

«Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η ΝΔ» αναφέρει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την τελετή εγκαινίων παρουσία Τσίπρα.

«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας υποκλίνεται στο έργο αυτό. Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο, που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε.

» Όπως ακριβώς έκανε και με την Cosco. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Τελευταίος στα έργα ανάπτυξης, πρώτος στις καταιγίδες φόρων» καταλήγει.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση, ότι ήταν αντίθετος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP και τώρα στήνει «φιέστες», με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απάντησαν πηγές της κυβέρνησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ αντίθετος με το έργο του TAP, δεν το καταψήφισε στη Βουλή, αλλά έθεσε ζητήματα σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς και για την ανάγκη πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας, πέραν του ΤΑΡ. Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός βελτίωσε τους όρους του TAP και αφ ετέρου προωθεί στην πράξη πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στα εγκαίνια του TAP

«Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ είναι ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή που μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στο ενεργειακό τοπίο. Οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα μπορούν υπό προυποθέσεις να βοηθήσουν στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας Ταυτόχρονα ενισχύουν την απαραίτητη συνεργασία και την αρμονική συνύπαρξη των λαών της περιοχής» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θανάσης Θεοχαρόπουλος στα εγκαίνια του TAP.

Και προσθέτει: «Για να υπάρχει όμως ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον πρέπει να σταματήσουν οι δογματικές πολιτικές λιτότητας και τα μέτρα υπερφορολόγησης που προωθούνται αυτές τις ημέρες  και είναι  προς την λάθος κατεύθυνση. Εμείς αντίθετα από τις φωνές  του λαικισμού σταθερά υποστηρίζουμε την δημιουργία ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος και την ύπαρξη εναλλακτικών, ενεργειακών πεδίων για τη χώρα».

Επαφές Τσίπρα πριν τα εγκαίναι του αγωγού TAP – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα συζήτησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια έναρξης κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γεωργία και στις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας είπε ότι προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας για την προσέγγιση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στο ζήτημα της βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ίαν Μπράντσο.

tap 3 tap 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.