Θερμό επεισόδιο ρωσικών και βρετανικών αεροσκαφών στην Βαλτική (photos)

Δύο βρετανικά αεροπλάνα αναχαίτισαν πέντε ρωσικά τα οποία πετούσαν σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εσθονίας

Θερμό επεισόδιο ρωσικών και βρετανικών αεροσκαφών στην Βαλτική (photos)

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ συντηρείται ανοιχτά των χωρών της Βαλτικής, με το τελευταίο επεισόδιο που ανακοίνωσε χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να είναι και το πιο σημαντικό που έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης -το οποίο μάλιστα συνοδεύεται και από οπτικό υλικό- πέντε αεροσκάφη της Ρωσίας, ένα ηλεκτρονικού πολέμου και τέσσερα μαχητικά SU-27 εντοπίστηκαν να πετούν κοντά στην Εσθονία, σε θαλάσσια περιοχή της Βαλτικής η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ.

baltic-2

Στο σημείο βρέθηκαν δύο αεροσκάφη τύπου Typhoon της RAF, τα οποία προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τα ρωσικά χωρίς όμως να πάρουν απάντηση. Μετά από αυτό προσπάθησαν να τα αναχαιτίσουν και τελικά να τα απομακρύνουν από την επίμαχη περιοχή οδηγώντας τα πίσω σε ρωσικό εναέριο χώρο.

Το νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε ένα αντίστοιχο που έγινε και πάλι στην ίδια θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εσθονίας όπου και πάλι βρετανικά αεροσκάφη που σταθμεύουν σε βάση της χώρας αναχαίτισαν τρία Ρωσικά μεταφορικά αεροπλάνα.

baltic-3

Τα βρετανικά αεροσκάφη, τέσσερα στον αριθμό, συμμετέχουν στην δραστηριότητα του ΝΑΤΟ για έλεγχο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, η οποία όπως φαίνεται εξελίσσεται σιγά-σιγά σε σημείο τριβής των Δυτικών με την Ρωσία, και μάλιστα με την εμπλοκή πολεμικών αεροσκαφών. Η Ρωσία δεν φαίνεται πρόθυμη να απεμπολήσει ζωτικό χώρο στην περιοχή ενώ από την άλλη το ΝΑΤΟ έχει εστιάσει σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ώστε να δείξει την αποφασιστικότητά του απέναντι στους Ρώσους.

baltic-4

Τα επεισόδια είναι τακτικά στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, με το πιο εντυπωσιακό από αυτά να είναι η υπερπτήση ρωσικών μαχητικών πάνω από πολεμικό πλοίο των Αμερικανών τον περασμένο μήνα. Οι ειδικοί αναλυτές πάντως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην περιοχή, απευχόμενοι το ενδεχόμενο ενός «λάθους» που θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα εμπλεκόμενα μέρη.

baltic-5

Πηγή: protothema.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.