Θέμα ημερών ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

Θέμα ημερών ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

Φουντώνουν ώρα με την ώρα τα σενάρια ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, ξεκινώντας από την εκλογή του νέου γραμματέα και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» είναι ζήτημα 24ώρων και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, στις 10 το πρωί, με στόχο να επιταχύνει τις εξελίξεις και παρά τις αρνήσεις κορυφαίων υπουργών (για τη Γραμματεία της Κουμουνδούρου) να ανακοινώσει την πρότασή του, αφενός για την επανεκλογή του Πάνου Ρήγα και αφετέρου για την ανάδειξη 23μελούς Πολιτικής Γραμματείας (25μελούς μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα).

άλιστα, καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει «λίστα» για την κάλπη της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι κ.κ. Φίλης, Σκουρλέτης, Δρίτσας, Παππάς, Τσακαλώτος αλλά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στη «λίστα» των υποψηφίων για το νέο πολιτικό κέντρο της Κουμουνδούρου αναμένεται να προσέλθουν αρκετά νυν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και πρόσωπα – έκπληξη. Ακούγεται επίσης ότι δεν αποκλείεται η βολιδοσκόπηση και η ανάδειξη κορυφαίων κυριών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία, όπως η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου (πρώτη γυναίκα στη δεκάδα της ΚΕ), η Όλγα Γεροβασίλη, η Ράνια Σβίγκου κ.α.

Από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής και αφού κλείσουν οι κομματικές κάλπες θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Είναι θεμιτός και αναγκαίος», σημείωνε το βράδυ της Πέμπτης κυβερνητικό στέλεχος εκτιμώντας δε ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει το πιθανότερο πριν από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» ο Πρωθυπουργός στο δίλημμά του να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης ή νωρίτερα, προσανατολίζεται πλέον προς τη λογική των άμεσων λύσεων. Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του επιμένουν ότι μόνο όταν επιστρέψει στην Αθήνα θα φανεί ποιος είναι ο συνολικότερος σχεδιασμός. Άλλωστε, άνθρωποι που μιλούν συχνά με τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζουν ότι «παραμένει απρόβλεπτος ακόμη και για τους στενούς του συνεργάτες».

Πυκνή ατζέντα

Παρότι δε στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρα έχει πυκνή ατζέντα επαφών που συνδέεται απόλυτα με τον σχεδιασμό του για την απομείωση του χρέους και την αξιολόγηση του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις, δεν απέφυγε να προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις για το ανακάτεμα της τράπουλας στο εσωτερικό σκηνικό. Διότι οι αλλαγές στο εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα επηρεάζουν εν πολλοίς και δρουν θετικά ή αρνητικά και στα σχήματα της αντιπολίτευσης.

Το ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα αποτελεί αντικείμενο πολύωρων συζητήσεων – και εντός του Σαββατοκύριακου – κατ’ αρχάς με το στενό επιτελείο του που γνωρίζει το παζλ των ισορροπιών είτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τους ΑΝΕΛ.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.