Θάνου: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας

Θάνου: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας

Τη διαβεβαίωση ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διεξαχθούν άψογα οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έδωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή εγκαινίων της λειτουργίας της 80ης ΔΕΘ.

«Υπό την ιδιότητά μου, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Η κυβέρνησή μας έχει, με βάση το Σύνταγμα, προδιαγεγραμμένη θητεία, καθώς και περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες, πέρα από τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων, είναι η διενέργεια των εκλογών, κατά τρόπο αδιάβλητο, μέσα σε κλίμα ομαλότητας», είπε η κ. Θάνου και συνέχισε: «Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω, ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μας θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο επείγον ζήτημα του μεταναστευτικού, που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και σημείωσε: «Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η Υπηρεσιακή Κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, που παρ” όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη και έχουν σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Για τον θεσμό της ΔΕΘ ότι είναι «ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον και πρόσθεσε: «Για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η στήριξη του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι δεδομένη, καθώς τόσο η έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και οι κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ HELEXPO, αποτελούν από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση. Ότι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν. Όπως την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως αναπόσπαστο γεγονός της ζωής της πόλης».

Η κ. Θάνου εγκαινίασε την έκθεση των αντιγράφων των «Μαγεμένων», τις «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», οι οποίες επιστρέφουν 151 χρόνια μετά στην πόλη τους, που φιλοξενούνται στο περίπτερο “3” της επετειακής 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Την κ. Θάνου που συνοδευόταν από τους υπηρεσιακούς υπουργούς: Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, Αναπαραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Γκόλια, τον αναπληρωτή του ίδιου υπουργείου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη και τον Φίλιππο Τσαλίδη, υφυπουργό Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης (αρμόδιο για τη Β. Ελλάδα), ξενάγησε στην έκθεση των αντιγράφων ο προϊστάμενος της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης οποίος έχει και την ευθύνη της μουσειογραφικής παρουσίασης των αντιγράφων στη διάρκεια της ΔΕΘ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.