Τελικές αποφάσεις για τις πρόωρες εκλογές λαμβάνει ο πρωθυπουργός

Σύσκεψη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός πρόκειται να λάβει τις τελικές αποφάσεις του για τις διαδικασίες και το χρόνο των πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στον BHMA 99,5 ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης δήλωσε ότι μετά την εμπειρία του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Εσωτερικών είναι, υπό την έννοια της τεχνογνωσίας, έτοιμο για εκλογές. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τόσο μεγάλη τεχνογνωσία από τις εκλογές, που το απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο στο δημοψήφισμα, όπου μέσα σε έξι μέρες το πραγματοποίησε χωρίς καμία παρατυπία. Άρα, με την έννοια της τεχνογνωσίας, είναι έτοιμο. Με την έννοια της πρακτικής, δηλαδή των τεχνικών στοιχείων, π.χ. προμήθειες, θέλω να σας πω ότι δεν είναι έτοιμο, διότι βάσει νομοθεσίας, μπορεί να ετοιμαστεί μόνο με την προκήρυξη των εκλογών» δήλωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή «άρα, αυτός ο ένας πολιτικός και συγχρόνως πρακτικός συνταγματικός λόγος, μας οδηγεί ότι πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα, κατά την προσωπική μου άποψη, εκλογές».

Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, υπό την ευθύνη του οποίου είναι οι διαδικασίες για τις εκλογές, ενώ στην Αθήνα επέστρεψε εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότερη ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που προκριθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το δεύτερο σενάριο, που όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλη υποστήριξη είναι να σχηματιστούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, προκειμένου να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου και οι κάλπες να στηθούν στις 11 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στην περίπτωση της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παραδώσει εντολές σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, αλλά -προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες- να καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος είναι το Συμβούλιο να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και να συμφωνηθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές θεωρείται ειλημμένη, ενώ την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά ενισχύουν οι στοχευμένες κινήσεις (απάντηση στον Παν.Λαφαζάνη, η επιστολή στον Μ.Σουλτς, μήνυμα στη Fraport) στις οποίες προχώρησε μέσα σε λίγες ώρες την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με κορυφαίο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Δεν θα είναι ίδιες (σ.σ. οι εκλογές) με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διεξαγωγή πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

«Οι εκλογές είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίες», εκτίμησε άλλωστε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.

«Nομίζω ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποκατασταθεί με παρεμβολή του λαϊκού παράγοντα η πολιτική σταθερότητα, μια συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία διότι αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να μπει το νερό στο αυλάκι» δήλωσε στο Mega ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ.Παπαδημούλης.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που κατεβάζει νομοσχέδια κεντρικής σημασίας και δεν μπορεί με τους βουλευτές της να τα υποστηρίξει συνιστά ένα πρόβλημα που θα είναι κόλλημα και θεσμικά στη λειτουργία των οργάνων της Βουλής αλλά θα είναι και κοινωνικό κώλυμα στην παραγωγική δουλειά της κυβέρνησης» είπε, επίσης, στο Mega ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published.