Τα τρία βήματα της εγκατάστασης των POS στις επιχειρήσεις

Τα τρία βήματα της εγκατάστασης των POS στις επιχειρήσεις

Πώς θα πάει το πράγμα με τα… POS, ουδείς γνωρίζει, από τους φορολογούμενους τουλάχιστον. Κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί νομοθετικά και ουσιαστικά το όλο εγχείρημα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι για σημαντικές παραμέτρους του εγχειρήματος, όπως το ποιοι και πότε θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης, τα γνωστά POS.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στην αγορά θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως είναι οι κλάδοι λιανικής παροχής υπηρεσιών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι επαγγελματίες της οικοδομής, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων καΣτη δεύτερη φάση που θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και της ένδυσης  σε όλη τη χώρα και στην τρίτη φάση εντός του 2018 θα γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση POS σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων (π.χ. λιανική πώληση τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ)

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις για την προσωρινή εξαίρεση από την εγκατάσταση συσκευών POS των περιπτέρων, ψιλικατζίδικων και μίνι μάρκετ καθώς στους συγκεκριμένους κλάδους τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά χαμηλά με αποτέλεσμα η χρήση καρτών να τα περιορίζει ακόμη περισσότερο δημιουργώντας κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους.

Για το χρονοδιάγραμμα της εγκατάστασης POS αναμένεται να εκδοθεί σύντομα υπουργική απόφαση. Παράλληλα, όμως, αναμένονται και άλλες υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν ποια τραπεζικά μέσα πληρωμών θα αναγνωρίζονται για δαπάνες οικοδόμησης του αφορολόγητου καθώς και τη ρύθμιση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αναρτούν πινακίδες που θα ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής με πλαστικό χρήμα.

Πηγή: http://www.economy365.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.