Τα POS μειώνουν τις λειτουργικές δαπάνες

Τα POS μειώνουν τις λειτουργικές δαπάνες

Τα capital controls έδωσαν το έναυσμα προκειμένου η χρήση του αποκαλούμενου και «πλαστικού χρήματος», δηλαδή των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, να αρχίσει να παρουσιάζει και στην Ελλάδα έντονα αυξητικές τάσεις. Περαιτέρω ώθηση, όμως, δίνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θεσπίζοντας κίνητρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής.

Και το αποτέλεσμα είναι πλέον για τις επιχειρήσεις η εγκατάσταση και λειτουργία POS (σ.σ. τερματικά αποδοχής συναλλαγών με κάρτες) να μην είναι απλώς μία υποχρέωση αλλά μία ανάγκη, η οποία πάντως, όσο και αν αυτό μοιάζει παράδοξο σε όσους κάνουν λόγο για υψηλό κόστος χρήσης ενός POS, να προσφέρει τη δυνατότητα μείωσης των λειτουργικών δαπανών μίας επιχείρησης. Ιδίως σε συνδυασμό με τη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank, στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου 2016 και του Ιανουαρίου 2017 παρατηρείται αύξηση του συνολικού αριθμού των συναλλαγών με κάρτες της τάξεως του 80%. Γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις κάρτες τους για τις πληρωμές τους. Κατά κύριο λόγο, πάντως, χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες τους με τις οποίες πραγματοποιούνται περίπου 8 στις 10 συναλλαγές με τον τρόπο αυτόν.

Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εγκατάσταση ενός POS αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της πελατείας μίας επιχείρησης σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Επιπλέον, η άποψη ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες απέχουν της χρήσης καρτών δείχνει να μην είναι και τόσο σωστή, αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, περίπου το 25% των χρηστών καρτών είναι άνω των 55 ετών, ενώ το 6% είναι πάνω από 70 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών καρτών είναι τα 46 έτη.

Πέραν, όμως, του ζητήματος που σχετίζεται με τη διακράτηση ή την ενίσχυση της πελατειακής βάσης, η εγκατάσταση ενός POS μπορεί να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες μίας επιχείρησης. Ιδίως σε περίπτωση που η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας αξιοποιεί τις διαθέσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Eurobank_MC_PayPass_Card_Terminal

Αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί πως η διαδικασία απόκτησης και εγκατάστασης ενός POS είναι πλέον ιδιαίτερα απλή και γρήγορη. Για παράδειγμα, η Eurobank προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης POS από οποιοδήποτε κατάστημά της με την υποβολή της αίτησης και ενεργοποίηση την επόμενη ημέρα.

Το κόστος χρήσης έχει μειωθεί σημαντικά με τις προμήθειες να κινούνται πλέον στα επίπεδα του 1%, ενώ ένα POS δεν κοστίζει περισσότερο από ένα προσιτό smartphone. Φυσικά, τo κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το μοντέλο, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ασύρματα POS που είναι πιο ακριβά σε πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων, προσφέρουν τη δυνατότητα βελτιωμένης εμπειρίας στους πελάτες. Για παράδειγμα, σε ένα καφέ ή ένα πρατήριο βενζίνης η δυνατότητα που έχει ο πελάτης να πληρώσει με την κάρτα του καθισμένος στο τραπέζι ή μέσα από το αυτοκίνητο του έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπειρίας αγορών και συνήθως οδηγεί σε καλύτερα σχόλια και επιστροφή για νέες αγορές.

Τα POS προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση να παρέχει στον πελάτη την επιλογή πληρωμής με δόσεις ( σ.σ. εφόσον ο τελευταίος κάνει χρήση πιστωτικής κάρτας). Επίσης, περιορίζεται η ανησυχία για την εξεύρεση κερμάτων και χαρτονομισμάτων για ρέστα. Πρόκειται για δύο θέματα που βελτιώνουν περαιτέρω το επίπεδο εμπειρίας του πελάτη, όπως και οι ανέπαφες συναλλαγές που μειώνουν το χρόνο διεκπεραίωσης της συναλλαγής.

Επιπλέον, αυτή την περίοδο η ύπαρξη του σήματος που αναφέρει ότι το κατάστημα δέχεται κάρτες αποτελεί ένα σημαντικό δέλεαρ για πολλούς καταναλωτές να προτιμήσουν το συγκεκριμένο σημείο, δεδομένου ότι θέλουν να «χτίσουν» το αφορολόγητό τους. Και το ίδιο ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αρκετοί από τους επιχειρηματίες που αρνούνται να εγκαταστήσουν POS και επικαλούνται το κόστος χρήσης, ξεχνούν ότι υπάρχει κόστος και στη διαχείριση του ρευστού. Τα επίπεδα στα οποία κινείται αυτό το κόστος διαφοροποιούνται ανάλογα με την επιχείρηση αλλά εκτιμάται ότι κινούνται σε επίπεδα μεταξύ 1% και 2,5%. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά και κατάθεση χρημάτων σε μία τράπεζα, τη διασφάλιση χρημάτων για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της επιχείρησης κ.ά.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να λύσει σε μεγάλο βαθμό η εγκατάσταση ενός POS είναι η ασφάλεια. Με τη χρήση POS, μειώνεται το ποσό σε ρευστό που υπάρχει στα ταμεία της επιχείρησης. Άρα, μειώνεται και ο κίνδυνος για κλοπή ή ληστεία κατά τη μεταφορά των χρημάτων στην τράπεζα. Μεγαλύτερη ασφάλεια σημαίνει και μείωση των δαπανών που απαιτούνται πολλές φορές προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά των χρημάτων στην τράπεζα.

Ο συνδυασμός POS και e-banking προσφέρει ακόμη τη δυνατότητα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των λογαριασμών μίας επιχείρησης, όπως και την καλύτερη εποπτεία. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν μία επιχείρηση βασιζόταν αποκλειστικά σε συναλλαγές με κάρτες και στο e-banking. Τέτοιο παράδειγμα υπάρχει στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της επιχείρησης, ένα από τα μεγάλα ατού είναι πως μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ενώ επιπλέον μπορούν να «κλείσουν» ταμείο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.