Τα Panama Papers και η θαλαμηγός «Χριστίνα» του Ωνάση. Πώς συνδέεται το θρυλικό σκάφος με τη διαρροή των αρχείων

Ήταν το καμάρι του Αριστοτέλη Ωνάση. Η θαλαμηγός πάνω στην οποία πάτησαν το πόδι τους οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της τότε εποχής. Ο λόγος; Για τη θαλαμηγό του έλληνα μεγιστάνα «Χριστίνα» η οποία κατά ένα περίεργο τρόπο βρέθηκε να «συνδέεται», σύμφωνα με την Independent, με τα Panama Papers.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η όλη υπόθεση έχει να κάνει με το δικηγορικό γραφείο του Ivor Fitzpatrick στο Δουβλίνο και τον μεγιστάνα Robert ‘Pino’ Harris. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν εμπλοκή μεταξύ του δικηγορικού γραφείου «Ivor Fitzpatrick & Co» και της εταιρίας «Christina Limited Partnership».

Η συγκεκριμένη εταιρία ιδρύθηκε, σύμφωνα με την Independent, στα νησιά Κουκ το 2000 και χρησιμοποιήθηκε από τον Harris και άλλους επενδυτές προκειμένου να διαχειριστoύν την μακροχρόνια επένδυση που έκαναν στο θρυλικό σκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η εμφάνιση της συγκεκριμένης εταιρίας μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία ενός κενού στην φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας. Το 2008 ο Harris ανακαίνισε το σκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση έναντι του ποσού των 9,1 εκατ. ευρώ, ενώ αντιμετώπισε και κάποια προβλήματα με την εφορία εξαιτίας του κενού που παρουσίαζε η ιρλανδική φορολογική νομοθεσία.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό, το όνομα της θρυλικής θαλαμηγού βρέθηκε να φιγουράρει κατά κάποιο τρόπο στα Panama Papers, έστω και μέσω της εταιρίας που δημιουργήθηκε για τη διαχείρισή της.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.