Τα «μαζεύει» ο Τσαβούσογλου για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Τα «μαζεύει» ο Τσαβούσογλου για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σε αναδίπλωση των δηλώσεων αμφισβήτησης του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάνης, έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου και ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης δε συνιστούν «απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Η βουλευτής της ΝΔ και συντονίστρια εξωτερικών και άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απηύθυνε, εκ μέρους του ΕΛΚ, την ακόλουθη ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.

«Μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσειςαπό τον πρόεδρο Ερντογάν, με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λωζάνης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;»

Στην απάντησή του ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι. Αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.