Tα…. αγκάθια για τη δόση των 7,5 δισ.- Στο ασφαλιστικό “κολλάει” η τελική συμφωνία

Η κυβέρνηση δεν παραβλέπει την ανάγκη να κλείσει και τυπικά την αξιολόγηση που θα επιφέρει την χρηματοδοτική ανάσα στη χώρα (δόση, ληξιπρόθεσμα συν waiver) αλλά δεν εμφανίζεται και διατεθειμένη να υποχωρήσει στις «διαβολικές ουρές» τις οποίες, όπως υποστηρίζει, εμφάνισαν οι θεσμοί στο «και ένα» της διαπραγμάτευσης.

Σ΄ αυτό το «ναι μεν αλλά» κινούνται κυβερνητικοί επιτελείς, οι οποίοι θεωρούν «δύσκολη» την κατάληξη μέχρι το πρώτο ορόσημο της Πέμπτης που συνεδριάζει το ΔΣ ΕΚΤ, στο οποίο θα μπορούσε, με ολοκληρωμένη τη συμφωνία, να τεθεί θέμα επαναφοράς του waiver.

«H συγκυρία δεν προσφέρεται για περαιτέρω υποχωρήσεις σε υψηλού συμβολισμού ζητήματα, όπως η επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που έμειναν εκτός νέων κριτηρίων ή η κατάργηση της σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Ως προς τη «συγκυρία» εννοεί την υλοποίηση των σκληρών μέτρων με αιχμή τους έμμεσους φόρους, τις ασφαλιστικές-φορολογικές αλλαγές αλλά και την έναρξη των πλειστηριασμών «μη πρώτης κατοικίας», όπως φάνηκε από το ΦΕΚ που αναρτήθηκε την Παρασκευή.

Στο Μαξίμου έχουν φτάσει και «σκέψεις» για σκλήρυνση της ελληνικής στάσης, με το επιχείρημα ότι στην τελική ευθεία για το βρετανικό δημοψήφισμα και τις ισπανικές επαναληπτικές εκλογές «οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα ήθελαν να ρισκάρουν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».

Κατά τις πληροφορίες πάντως το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν τις υιοθετεί καθώς η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού «δεν επιτρέπει τέτοιο ρίσκο» – πόσο μάλλον μετά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για την χρηματοδοτική ανάσα.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι «υπάρχει ακόμη έδαφος» για συμφωνία, παραπέμποντας στις συνεχείς τηλεδιασκέψεις που διεξάγονται από χθες.

Στο προσκήνιο το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό ακόμη και μετά την ψήφισή του παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε χθες,τροπολογία με περίπου 10 «διορθώσεις» σε επιμέρους όμως ζητήματα και όχι στα θέματα αιχμής που ζητούν οι δανειστές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επιμέρους ζητήματα και οι μικροβελτιώσεις – διορθώσεις να εγκριθούν από τους θεσμούς και να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας. Βέβαια, το γεγονός ότι οι θεσμοί επιμένουν σε περισσότερες και ουσιαστικότερες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, είναι το θέμα των εργατικών ατυχημάτων και αν αυτά θα καλύπτονται από το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης, με την ψήφιση του νέου αυτού πακέτου τροπολογιών.

Αναλυτικά, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας δεν περιλαμβάνονται ουσιώδεις αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της, όπως αυτές περιγράφονται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς.

Συνεπώς, το υπουργείο Εργασίας δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο θέμα της ασφάλισης των εργατικών ατυχημάτων που προέκυψε εσχάτως (οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του άρθρου 31 που προβλέπει την καταβολή σύνταξης στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος), στις εκπτώσεις εισφορών για τους επιστήμονες και στη διατήρηση χαμηλότερων εισφορών έως το 2022 για τους μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους.

Τα κόκκινα δάνεια

Αισιόδοξοι, ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις εμφανίζονται κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας. Αν και ως προς τη διαπραγματευτική τακτική, κρατούν «σιγήν ιχθύος» επισημαίνουν, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση, ούτως ώστε και η αγορά των κόκκινων δανείων να χαρακτηρίζεται απελευθερωμένη, αλλά και το ελληνικό δημόσιο να μη βρεθεί – τουλάχιστον άμεσα – αντιμέτωπο με την καταβολή εγγυήσεων που θα μπορούσαν να φτάσουν και το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται αρμοδίως, το θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν πρόκειται να τορπιλίσει τη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς υπάρχουν τρόποι επίλυσή του.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, η διευθέτηση είναι κοντά και αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, αφού την Τετάρτη το πρωί ο Γιώργος Σταθάκης μεταβαίνει στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Με την επιστροφή του, την Πέμπτη το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, (εκτός απροόπτου) αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νέο αναπτυξιακό νόμο. Στόχος του υπουργείου, είναι η «αλλαγή σελίδας» προς την πλευρά της ανάπτυξης και στο πνεύμα αυτό, εντός του Ιουνίου, προτίθεται να ανακοινώσει και το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα.

 

Πηγή: Euro2day.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.