Συρία: Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στον ΟΗΕ, προς τα βόρεια κινείται ο τουρκικός στρατός

Συρία: Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στον ΟΗΕ, προς τα βόρεια κινείται ο τουρκικός στρατός

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία διασταυρώνουν για άλλη και φορά τα ξίφη τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με φόντο την επιβολή κυρώσεων στη Συρία για τη χρήση χημικών όπλων, την ώρα που ο Ερντογάν καθορίζει τα επόμενα βήματα των τουρκικών δυνάμεων επί συριακού εδάφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνεδριάζει την Τρίτη για να ψηφίσει επί ενός σχεδίου ψηφίσματος το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον 11 Σύρων αξιωματούχων και 10 οντοτήτων που συνδέονται με τη χρήση χημικών όπλων σε τρεις περιπτώσεις το 2014 και το 2015.

Η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει το βέτο της, όπως το έχει ήδη κάνει έξι φορές προκειμένου να προστατεύσει τη σύμμαχό της Συρία.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας) και θα είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ανήσυχοι τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο ριζικής αλλαγής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Όμως η Ουάσινγκτον προς το παρόν θα ταχθεί στο πλευρό της Βρετανίας και της Γαλλίας και θα προσπαθήσει να δει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει η Μόσχα για να προστατεύσει τη Συρία.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι βρέθηκε χθες Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για ένα γεύμα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, στη διάρκεια του οποίου συζήτησαν την εξωτερική πολιτική.

«Πόσο καιρό ακόμη η Ρωσία θα συνεχίσει να προστατεύει το συριακό καθεστώς και να του βρίσκει δικαιολογίες;», διερωτήθηκε την Παρασκευή η Χέιλι έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εξήγησε για ποιο λόγο η χώρα του θα ασκήσει βέτο στο προσχέδιο απόφασης: σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων είναι «ανεπαρκείς». Το προσχέδιο της απόφασης είναι αντίθετο «στη βασική αρχή του τεκμήριου της αθωότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», υπογράμμισε.

Το προσχέδιο απόφασης, το οποίο υπέβαλαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, προβλέπει την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 11 Σύρων, κυρίως στρατιωτικών, και 10 οργανισμών.

Επίσης θα προβλέπει την πώληση, την παροχή ή τη μεταφορά στον στρατό και τη συριακή κυβέρνηση ελικοπτέρων και άλλου εξοπλισμού.

Το προσχέδιο της απόφασης αποτελεί συνέχεια στην κοινή έρευνα που διεξήγαγε ο ΟΗΕ με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα τον Οκτώβριο ότι το συριακό καθεστώς διεξήγαγε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα το 2014 και το 2015 εναντίον των πόλεων Ταλ Μάνας, Κμένας και Σάρμιν.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους χρησιμοποίησαν επίσης αέριο μουστάρδας το 2015.

Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας

Turkish President Tayyip Erdogan, accompanied by Chief of Staff General Hulusi Akar and deputy Parliament Speaker Ahmet Aydõn, speaks during a news conference at Ataturk International airport in Istanbul, Turkey, January 28, 2017. Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Την ώρα που Μόσχα και Ουάσινγκτον ανεβάζουν τους τόνους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστά τα επόμενα βήματα του τουρκικού στρατού που συνεχίζει την προέλασή του επί συριακού εδάφους.

Όπως τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, οι στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό συνεχίζουν την προέλασή τους προς την πόλη Μανμπίτζ, στα βόρεια της Συρίας, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησής τους στην αλ-Μπαμπ.

Ο Ερντογάν κατέστησε επίσης σαφές πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας της Τουρκίας με τις δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, στις οποίες συμμετέχουν και δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.