Συρία: Αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Συρία: Αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Αναβλήθηκαν για τα τέλη Φεβρουαρίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που προβλεπόταν να αρχίσουν στις 8 του ίδιου μήνα στη Γενεύη.

Τη δήλωση έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την έναρξη συνάντησής του στη Μόσχα με Σύρους αντιπολιτευόμενους, η οποία αποσκοπεί σε έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αστάνα. Στη συνάντηση αρνήθηκαν να μετάσχουν κάποιοι αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στην εξορία, ενώ ένας εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που είχε επίσης προσκληθεί δήλωσε ότι θα μετάσχει.

Στη Μόσχα είχαν προσκληθεί συνολικά 25 Σύροι αντιπολιτευόμενοι, αλλά σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί, μόνο 8 έδωσαν το «παρών».

«Βάσει της εμπειρίας μας για περισσότερα από πέντε χρόνια, είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν θέσουμε στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αρχίσουμε μια συγκεκριμένη δουλειά», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Οι Ρώσοι δήλωσαν ότι έδωσαν στους αντάρτες ένα σχέδιο Συντάγματος το οποίο έχει συνταχθεί με δική τους μέριμνα. Ωστόσο πηγή από την αντιπροσωπεία των ανταρτών που μετείχε στις συνομιλίες στην Αστάνα δήλωσε στο AFP ότι το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε και ότι οι αντάρτες δεν ήθελαν να το συζητήσουν.

«Κρίνουμε ότι όλοι οι Σύροι, ενόψει της προετοιμασίας της συνόδου της Γενεύης, θα πρέπει να εξοικειωθούν με το σχέδιο αυτό», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία ελπίζει πως η συνεργασία της με την Τουρκία και το Ιράν για τη Συρία θα είναι μακροπρόθεσμη.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υποστήριξαν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Συρία αυτήν την εβδομάδα και συμφώνησαν να επιτηρούν την τήρησή της.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.