Συνταξιούχοι: Χάνουν το ΕΚΑΣ παίρνουν «13η σύνταξη»

Συνταξιούχοι: Χάνουν το ΕΚΑΣ παίρνουν «13η σύνταξη»

Χαρμολύπη». Το αίσθημα αυτό διακατέχει σήμερα χιλιάδες συνταξιούχους που συνωστίζονται σε ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών προκειμένου να δουν το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν. Όσοι έχουν σύνταξη κάτω των 850 ευρώ βλέπουν στους λογαριασμούς τους ψαλιδισμένο το ΕΚΑΣ και σίγουρα δεν παρηγορούνται από το γεγονός πως η απώλεια του επιδόματος αντισταθμίζεται από την «13η σύνταξη».

Τα νέα ποσά του ΕΚΑΣ που θα λάβουν οι συνταξιούχοι κυμαίνονται από 28,75 έως 115 ευρώ μηνιαίως, όταν το έκτακτο εφάπαξ επίδομα ανέρχεται από 300 έως 600 ευρώ. Πέραν των περικοπών στο ΕΚΑΣ οι συνταξιούχοι βάλλονται και από άλλες επιβαρύνσεις όπως :

  • Η αύξηση της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και την επιβολή παρακράτησης 6% (για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ) στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο του 2015, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχασαν – για πάντα – περίπου 600 εκατ. ευρώ.
  • Η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολογήτου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους.
  • Τα 11 ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου αφορούν και συντάξεις χηρείας, μερίσματα, εφάπαξ και επικουρικές οι οποίες θίγουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.