Συντάξεις: Στα 50 ευρώ η ελάχιστη παρακράτηση στις επικουρικές

Συντάξεις: Στα 50 ευρώ η ελάχιστη παρακράτηση στις επικουρικές

Στα 50 ευρώ ορίζεται η ελάχιστη μηνιαία παρακράτηση από τους περίπου 240.000 συνταξιούχους στο πλαίσιο της αναδρομικής περικοπής των επικουρικών και των «υψηλών» κύριων συντάξεων.

 Η σχετική διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία που κατατέθηκε στη Βουλή, αφορά όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέστησαν ή θα υποστούν αναδρομική περικοπή, ήτοι και τους συνταξιούχους που θα δουν τις κύριες συντάξεις τους να μειώνονται λόγω του νέου χαμηλότερου πλαφόν, καθώς και τους πρώην τραπεζοϋπαλλήλους που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτική παροχή.Στη διάταξη γίνεται αναφορά στα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που θα αναζητηθούν για τις παραπάνω περιπτώσεις συνταξιούχων, από τις συντάξεις του Νοεμβρίου και μετά.

Σε κάθε περίπτωση η μηνιαία δόση δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνάει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος, αν αυτή δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Το αντίστοιχο πλαφόν για τις πιο υψηλές συντάξεις τίθεται στο 1/6 της νέας σύνταξης.

Ουσιαστικά η διάταξη επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα (φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και το ΕΤΑΤ) την πρόσφατη (από 25/7/2016) τροπολογία του αναπληρωτή. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για τα αναδρομικά των συντάξεων του Δημοσίου.

Πηγή: http://www.cnn.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.