Συνέχεια διαβουλεύσεων για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Συνέχεια διαβουλεύσεων για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Με τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών το πρωί και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στις 3 μετά το μεσημέρι, συνεχίζονται σήμερα οι εντατικές προσπάθειες κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Οι διαπραγματεύσεις πέρασαν σε νέα φάση μετά και την αποδοχή από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018, το οποίο μέχρι πριν λίγες ημέρες το προσδιόριζε περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Οι χθεσινές πολύωρες συζητήσεις ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η επιδιωκόμενη τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), δεν θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για την περίοδο μετά το 2018, φέρνοντας στο προσκήνιο ενδείξεις για επιδίωξη πλήρους συμφωνίας σε δυο στάδια.

Αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις ανέφερε μάλιστα ότι αυτού του τύπου το SLA έχει ήδη κλείσει και ότι «θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση -ίσως αργότερα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «τα εργασιακά είναι λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, όμως, έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό, όμως, «κόλλημα» της διαπραγμάτευσης είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα -η βασική συζήτηση που γίνεται είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα. Και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμα κι αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα».

Πηγή: ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.