Συνέντευξη Παναγιώτης Δημητρόπουλος: “Το παιδί είναι το Αύριο και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε”

Συνέντευξη Παναγιώτης Δημητρόπουλος: “Το παιδί είναι το Αύριο και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε”

Στο νέο του βιβλίο «Ο μπαμπάς μου …ο ήρωάς μου», ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος με τη διεισδυτική γραφή του αγγίζει το ακανθώδες ζήτημα της υιοθεσίας αναδεικνύοντας τη σημασία της άνευ όρων αγάπης που δύναται να επουλώσει τις πληγές που δημιουργεί ο αδόκιμος διαχωρισμός μεταξύ βιολογικού και θετού γονέα. Πρωταγωνιστής σε αυτή την διαδρομή είναι ένας ήρωας, που αποποιεί τα αρχετυπικά του χαρακτηριστικά για να ιδωθεί πλέον μέσα από μια νέα διάσταση, αυτή του πατέρα.

Λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του στην Καστοριά, ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, μίλησε στο Inkastoria για τους σταθμούς της συγγραφικής του διαδρομής αλλά και για τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς που γίνεται πράξη μέσα από κάθε του βιβλίο.

 Συνέντευξη στην Χριστίνα Αγγελή 

Πως ξεκίνησε το ταξίδι σας στον κόσμο της γραφής;
Ο κύριος λόγος ήταν αυτός της αλληλεγγύης και της προσφοράς στα παιδιά εκείνα που έχουν ανάγκη την στήριξη μας. Μέσω των θετικών μηνυμάτων των βιβλίων μας αλλά και μέσω της απόδοσης της όποιας αμοιβής της έμπνευσής.

Προερχόμενος από ένα εντελώς διαφορετικό επαγγελματικό περιβάλλον τι ήταν αυτό που αναζητήσατε μέσω της γραφής;
Όταν μιλούμε για το εσωτερικό  της ψυχής το όποιο περιτύλιγμα λόγο επαγγέλματος δεν εξετάζεται.. Η βάση είναι η ψυχή και αυτό που έχει να μεταδώσει στο σύνολο. Αν αυτό είναι θετικό είναι και καλοδεχούμενο. Αυτό που πού ανακάλυψα κατά την συγγραφή των παιδικών βιβλίων είναι η επιστροφή στον χρόνο και το αίσθημα να γίνεσαι πάλι παιδί..Αξία ανεκτίμητη!!

Γιατί επιλέξατε το χώρο του παιδικού βιβλίου;
Το παιδικό βιβλίο γιατί το παιδί είναι το Αύριο και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε μέσω των θετικών μηνυμάτων των βιβλίων μας.

Τη συγγραφική σας παρακαταθήκη κοσμούν ήδη διάφορες παιδικές ιστορίες. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτές;
Οι ιστορίες που έχουμε συγγράψει μέχρι σήμερα απαριθμούν τις 5 και η κάθε μια στέλνει το δικό της θετικό μήνυμα. «Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι» λόγου χάρη στέλνει το θετικό μήνυμα της υγιεινής διατροφής μέσω των φρούτων και των λαχανικών αλλά και το  πρότυπο της μοναδικής σχέσης του Παππού με τα εγγόνια του. « Η Μαγεμένη ευχή» μεταφέρει το θετικό μήνυμα της επένδυσης στις αξίες και τα ιδανικά. « Ο Μπαμπάς μου.. Ο ήρωάς μου» μεταδίδει το θετικό μήνυμα πως Γονιός δεν είναι όποιος απαραίτητα γεννά αλλά εκείνος που Αγαπά. Το «Τρεις νύχτες.. Ένα Θαύμα» ανιχνεύει το που μπορεί να οδηγήσει η πίστη και η Αγάπη. Τέλος το «Μυστικό της Γαλέρας» αποκαλύπτει κρυφές πτυχές της ιστορίας μας αλλά και γεγονότα που της ελληνικής πειρατείας που έλαβαν χώρα στις ελληνικές θάλασσες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδικό παραμύθι και τι είδους παραμύθια αφηγείστε στην κόρη σας;
Αγαπημένο μου παραμύθι “Ο Μολυβένιος Στρατιώτης” που πραγματεύεται την δύναμη της αγάπης. Τα παραμύθια που αφηγούμαι στην κόρη προσέχω να είναι τέτοια που μέσα σε λίγες σελίδες τα θετικά τους μηνύματα μπορούν εύκολα να γίνουν κτήμα της.

Κάθε φορά που επιστρέφετε στο φαντασιακό σας κόσμο ποιες δυνάμεις ενεργοποιείτε για τη  συγγραφή μιας νέας παιδικής ιστορίας;
Οι δυνάμεις που χρησιμοποιώ δεν είναι άλλες από την ίδια την φαντασία πασπαλισμένη από λίγη αστερόσκονη ..έχοντας ως κύριο μέσο την μηχανή του χρόνου για το ταξίδι στο Μέλλον κάνοντας μια στάση στο Παρελθόν.

Στο νέο σας βιβλίο «Ο μπαμπάς μου…ο ήρωάς μου» ξετυλίγετε με έντεχνο τρόπο το πολυσύνθετο ζήτημα της υιοθεσίας. Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή των παιδοψυχολόγων στη γνωστική σας θωράκιση επί του θέματος;
Η συμβολή των δυο Παιδοψυχολόγων ήταν καθοριστική μιας και η φαντασία πρέπει να έρχεται σε πλήρη συνδυασμό με την επιστήμη όταν ακουμπάς λεπτές ευαίσθητες γραμμές όπως αυτή της υιοθεσίας.  Είναι σημαντικό να τυγχάνει της πιστοποίησης των ειδικών το αφήγημα σου μιας και δεν είμαστε όλοι για όλα. Κάτι που δυστυχώς στην Χώρα μας το συναντούμε συχνά.

Πως πιστεύετε ότι εκλαμβάνει την ιστορία σας ένα παιδί που μεγαλώνει με τους φυσικούς του γονείς και πως ένα παιδί που βρίσκεται σε ανάδοχη οικογένεια;
Έχουμε φροντίσει μέσα από τα νοήματα του βιβλίου μας και τα δυο παιδιά να κατανοούν εύκολα πως το μήνυμα είναι ένα και βασικό πως Γονιός είναι αυτός που Αγαπά και όχι αυτός που απαραίτητα γεννά.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ήρωες;
Φυσικά και έχουν ανάγκη από ήρωες γι’ αυτό εμείς οι Γονείς και Κηδεμόνες πρέπει να προσέχουμε τα πρότυπα που προωθούμε να είναι αυτά των αξιών και των ιδανικών.

Γιατί επιλέξατε να ταυτίσετε την αρχετυπική μορφή του ήρωα με αυτή τη γονέα;
Διότι πιστεύω μου είναι πως όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην Οικογένεια.

Μέσα από τα βιβλία σας δίνετε ουσιαστική υπόσταση στην έννοια της προσφοράς. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια για την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης;
Φιλοσοφία μου είναι πως η όποια αμοιβή της έμπνευσης πρέπει να επιστρέφεται στο κίνητρο που δεν είναι άλλο από τα παιδιά εκείνα που μας έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τι μηνύματα εισπράττετε από τους μικρούς αλλά και από τους μεγάλους αναγνώστες;
Σε όλες τις περιοχές που έχουμε επισκεφθεί σε πολλά σημεία της Χώρας έχουμε εισπράξει Χαμόγελα και Αγκαλιές και αυτή είναι η καλύτερη Αμοιβή για έναν Συγγραφέα .

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος
Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1976, στα Χανιά. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σεραφειμίδου, Διοικητική υπαλληλο της ΕΡΤ και έχουν ενα κοριτσάκι, την Καλλιόπη, εννέα ετών. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στην Αμαλιάδα. Το 1997 επιτυγχάνει σε Πανελλαδικό Δια­γωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάσσεται με τον βαθμό του Λοχία στον Ελληνικό Στρατό όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα και φέρει τον βαθμό του Αρχιλοχία (ΠΖ). Έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο ΚΟΣΟΒΟ και εχει τιμηθεί με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ για την προσφορά του αυτήν.

Από το 2010 έχει εισαχθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού και βρίσκεται στο 3ο έτος της φοίτησής του. Είναι Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Σύλλογου Κοντοπούλων Κεραμειών. Το 2014 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων. Πλούσια η δράση του στα κινήματα Γονέων σε Χανιά και Παλλήνη Αττικής.

Άλλα συγγραφικά του έργα:

  1. Το χρυσαφένιο κουκούτσι, εκδόσεις Περίπλους, 2014
  2. Η Μαγεμένη ευχή, εκδόσεις Anima, 2015. 3 Ο Μπαμπάς μου.. Ο ήρωας μου, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΤΟΤΙΚΗ, 2016. 4. Τρεις νύχτες.. Ένα Θαύμα, ΕΚΔΌΣΕΙΣ, ΣΑΙΤΗ, 2016. 5. Το Μυστικό της Γαλέρας, Εκδόσεις Αρτέον, 2016

Το λογοτεχνικό ραντεβού στην Καστοριά

Prosklisi_AlpaBooks-3-701x935

Leave a Reply

Your email address will not be published.