Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για τους πρόσφυγες και Τούρκους αντι -Ερντογανικούς

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για τους πρόσφυγες και Τούρκους αντι -Ερντογανικούς

Περιορισμένες, στα επίπεδα του τελευταίου διμήνου, κινούνται οι προσφυγικές ροές τα τελευταία 24ωρα από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα,  παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Από τις 7 το πρωί της περασμένης Παρασκευής 15 Ιουλίιου έως και σήμερα στις 7 το πρωί (18 Ιουλίου), το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση 152 προσφύγων και μεταναστών, σε τέσσερα περιστατικά διάσωσης στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω.

Η ανησυχία πάντως στις ελληνικές αρχές παραμένει έντονη, αφού η κατάσταση στα hot spot των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ασφυκτική με περισσότερους από 8.000 πρόσφυγες καα μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι από τα μέσα Μαρτίου, περιμένοντας καρτερικά την εξέταση των αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου.

Ήδη από τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής , οπότε και συγκαλέστηκε έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή, τόσο του Διοικητική της ΕΥΠ, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αποφασίστηκε η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αυξημένες είναι τα τελευταία 24ωρα και οι περιπολίες του λιμενικού, του FRONTEX και της συμμαχικής δύναμης του ΝΑΤΟ, προκειμένου  να αποτραπεί ένα νέο “μεγάλο κύμα” προσφύγων και μεταναστών, αλλά και Τούρκων αντικαθεστωτικών, οι οποίοι, υπό τον φόβο της επαναφοράς της θανατικής ποινής από το Καθεστώς Ερντογάν θα επιχειρήσουν να διαφύγουν σε κάποια χώρα της Ευρώπης, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ερωτηματικά προκύπτουν και ως προς το κατά πόσο θα καταστεί πρακτικά εφαρμόσιμη η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για την επαναπροώθηση όσων παράτυπων μεταναστών δεν πάρουν άσυλο, αφού με δεδομένη την κρίση στη γειτονική χώρα καθίσταται εν αμφιβόλω η πρόσφατη συναίνεση των κρατών  – μελών της ΕΕ, στην αναγνώριση της Τουρκίας ως “ασφαλούς χώρας”

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.