Συμβουλές για το ψήσιμο της Τσικνοπέμπτης

Συμβουλές για το ψήσιμο της Τσικνοπέμπτης

Πόση ώρα χρειάζεται το κρέας και τα λαχανικά για ένα σωστό ψήσιμο στη σχάρα;

Για τα λουκάνικα: Χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το χοιρινό ή το μοσχάρι για να ψηθούν. Βάλτε τα σε μέτρια φωτιά –η δυνατή θα τα κάψει απ’ έξω και θα τα αφήσει ωμά από μέσα- και ψήστε τα για περίπου 15 λεπτά.

Για τα μπιφτέκια: Ανάλογα πάντα με το πάχος τους χρειάζονται ψήσιμο περίπου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφήστε τα να ψηθούν καλά από την μία πλευρά και μετά γυρίστε τα αν θέλετε να μην σας διαλυθούν. Επίσης για να αποφύγετε κάτι τέτοιο ζυμώστε τον κιμά πολύ καλά προσθέτοντας λίγο γάλα, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι, ελαιόλαδο, λίγη τριμμένη φρυγανιά και κρεμμύδι όχι απλά ψιλοκομμένο, αλλά περασμένο από μπλέντερ. Για να το γυρίσετε χρησιμοποιήστε σπάτουλα και όχι λαβίδα ή πιρούνι.

Για τις μπριζόλες: Αν τις θέλετε καλοψημένες αφήστε τις 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά, ενώ αν επιθυμείτε ένα μέτριο ψήσιμο μειώστε τον χρόνο σε 5-7 λεπτά. Είναι σημαντικό να γυρίζετε την κάθε μπριζόλα δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.

Για τα σουβλάκια: Υπολογίστε ότι ένα σουβλάκι για να ψηθεί καλά χρειάζεται περίπου 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όπως και με την μπριζόλα έτσι και με το σουβλάκι γυρίστε το δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα σωστό ψήσιμο. Και θυμηθείτε: βάλτε τα ξυλάκια για μια ώρα μέσα στο νερό για να μην καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά.

Για τα παϊδάκια: Λόγω μεγέθους προϋποθέτουν πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχές γύρισμα για να ψηθούν χωρίς να καούν. Μην τα αφήσετε περισσότερο από 10-15 λεπτά.

Για το κοτόπουλο: Χρειάζεται μέτρια φωτιά. Αν πρόκειται για φιλέτα τότε απαιτούνται περίπου 15-20 λεπτά –ανάλογα με το πόσο λεπτά ή χοντρά είναι, ενώ αν πρόκειται για παϊδάκια χρειάζονται 20-25 λεπτά. Στη δεύτερη περίπτωση αρχίστε το ψήσιμο από την εσωτερική πλευρά, επειδή τα κόκαλα λειτουργούν ως καλός αγωγός της θερμότητας. Καθώς η σάρκα του κοτόπουλου είναι πολύ τρυφερή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: Ποτέ δεν αφήνουμε το εσωτερικό να έχει ροζ χρώμα, αλλά ούτε να το παραψήσουμε, γιατί τότε σκληραίνει.

Για τα λαχανικά: Επειδή τα λαχανικά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ψηθούν στη σχάρα μπορείτε προηγουμένως να τα βράσετε ελαφρώς. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά και γυρίστε τα όσο πιο συχνά γίνεται γιατί καίγονται εύκολα. Ιδανικά λαχανικά για σχάρα είναι τα μανιτάρια, οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές και τα καλαμπόκια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.