Συμφωνία χωρίς ΔΝΤ

Αίτημα για διετή συμφωνία (σ.σ. διετές δάνειο 29 δισ. ευρώ) με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως επιθυμεί λύση εντός ευρώ και παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των «Financial Times» στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, το ποσό που αιτείται η ελληνική πλευρά ανέρχεται στο ποσό των 29,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό και επίσης υποβάλλεται αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράματος προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ζητά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, δίχως ωστόσο να ξεκαθαρίζει τους πλήρεις όρους και τα ανταλλάγματα.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας-πιστωτών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο… παρά ένα της εκπνοής του προγράμματος στήριξης, τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με non paper του μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση πρότεινε σήμερα «διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους».

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές όμως συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διευκρινίζουν πως η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Κατά πληροφορίες, οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές για την πρόταση Τσίπρα, ωστόσο όλα είναι ανοιχτά καθώς αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20.00 το βράδυ της Tρίτης.

Το έγγραφο με το ελληνικό αίτημα:

Η επιστολή με το ελληνικό αίτημα:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
– η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
– το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
– ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

zougla.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.