Τσίπρας: Ώρα για βίωσιμη συμφωνία

Τσίπρας: Ώρα για βίωσιμη συμφωνία

Αθήνα
«Είναι ώρα για ουσιαστική και βιώσιμη συμφωνία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή» δήλωσε στους ξένους ανταποκριτές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το μπαράζ επαφών σε επίπεδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε τη δήλωσή του, κάνοντας αναφορά στα «κλειδιά» μιας συμφωνίας με τους εταίρους.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα, την περικοπή συντάξεων και μισθών, την υπαγωγή των τιμολογίων της ΔΕΗ σε υψηλότερο ΦΠΑ, τις εργασιακές σχέσεις και τις «δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πάντως, δεν έκανε αναφορά στο χρέος.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε συντάξεις και μισθούς, με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό για τη μεσαία και λαϊκή οικογένεια, με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε για αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αναδιανομή των βαρών, της πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο τελικό στάδιο. Δεν ξέρω εάν θα έχουμε συμφωνία σήμερα» δήλωσε ο Γιουνκέρ, υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός συναντάνται με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στη συνέχεια η σύσκεψη θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του μελους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ -ο οποίος στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι- και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις 19:30, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την προετοιμασία της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 20:00.

Της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup (στις 13:30), κατά την οποία αναμένεται να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρωθυπουργός, αποτελείται απο τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές αντιμετώπιζαν σήμερα με συγκρατημένη αισιοδοξία τις επικείμενες διαβουλεύσεις, εκτιμώντας ότι έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση.
in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.