Συρία: Σύσταση επιτροπής για τους αγνοούμενους ζητάει το HRW

Συρία: Σύσταση επιτροπής για τους αγνοούμενους ζητάει το HRW

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει την τύχη χιλιάδων αγνοούμενων και θα εντοπίσει ομαδικούς τάφους στη Συρία, ζήτησε την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Πρέπει να συσταθεί αμέσως ένας ανεξάρτητος θεσμός, αρμόδιος να ερευνήσει την τύχη και το μέρος όπου βρίσκονται οι αγνοούμενοι, τα μέλη των πτωμάτων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και οι ομαδικοί τάφοι στη Συρία», τόνισε σε ανακοίνωσή του το HRW.

Η έκκληση της μη κυβερνητικής οργάνωσης γίνεται με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Θυμάτων Βίαιων Εξαφανίσεων.

Η σύγκρουση στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 με το ξέσπασμα ειρηνικών διαδηλώσεων εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες κατεστάλησαν βιαίως. Έκτοτε δεκάδες χιλιάδες Σύροι αγνοούνται.

Το HRW υπενθυμίζει ότι «η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία αποκάλυψε ότι η συριακή κυβέρνηση καταφεύγει ευρέως στις βίαιες εξαφανίσεις, οι οποίες ενδέχεται να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι διεθνείς εγγυητές των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι αυτοί που πρέπει να φροντίσουν για τη σύσταση αυτής της επιτροπής και να ασκήσουν πίεση προς όλες τις πλευρές να αποκαλύψουν την τύχη των αγνοούμενων.

«Η Συρία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν στις διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπιστεί το θέμα της φρίκης των κρατήσεων και των εξαφανίσεων», τονίζει η Σάρα Λία Γουίστον διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή. Η επιτροπή έρευνας «πρέπει να διαθέτει ευρεία δικαιοδοσία», υπογραμμίζει το HRW.

Σύμφωνα με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, χιλιάδες ειρηνικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν ειδικά τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου και κάποιοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.

64 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν βόρεια της Ράκα

Οι σφοδρές μάχες που μαίνονται στη συριακή επαρχία Ράκα έχουν στοιχίσει μέσα σε 24 ώρες τη ζωή σε 64 μαχητές του καθεστώτος και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις αυτές διεξάγονται καθώς ο συριακός στρατός επιδιώκει να προχωρήσει στο εσωτερικό της επαρχίας της Ράκα (βόρεια Συρία) για να φθάσει στη γειτονική, ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οποία είναι η τελευταία που παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.