Συρία: Συμφωνία για απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες περιοχές

Συρία: Συμφωνία για απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες περιοχές

Επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, από τις τέσσερις πολιορκημένες περιοχές της Συρίας στις οποίες είναι εγκλωβισμένοι αναμένεται να ξεκινήσει μετά την σχετική συμφωνία που επετεύχθη.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κάτοικοι των σιιτικών χωριών Φούα και Κεφράγια, που βρίσκονται στη βορειοδυτική Συρία και είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, θα απομακρυνθούν με λεωφορεία.

Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το al Jazeera, θα δοθεί ασφαλής διέλευση στους κατοίκους δύο προαστίων της Δαμασκού, της Μαντάγια και της Ζαμπάντανι που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Συνολικά περίπου 60.000 άνθρωποι ζουν στις τέσσερις πολιορκημένες περιοχές. Η συμφωνία για την εκκένωσή τους επετεύχθη υπό την αιγίδα του Ιράν και του Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες Τρίτη το βράδυ τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία προκειμένου να μπορέσει να γίνει η απομάκρυνση των αμάχων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε μία εβδομάδα.

Η προηγούμενη απόπειρα εκκένωσης της Φούα και της Κεφράγια πριν από τρεις μήνες είχε αποτύχει, καθώς Σύροι αντάρτες είχαν πυρπολήσει τα λεωφορεία που θα μετέφεραν τους αμάχους.

Τον Ιανουάριο η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στις πολιορκημένες περιοχές είναι «εξαιρετικά δύσκολη», ενώ ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι άμαχοι έχουν πεθάνει εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.