Συρία: Νέες συνομιλίες στη Γενεύη, μάχες στη Δαμασκό και τη Χάμα

Συρία: Νέες συνομιλίες στη Γενεύη, μάχες στη Δαμασκό και τη Χάμα

Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες συνεχίζουν να συγκρούονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού και βόρεια της Χάμα και σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 μετά τη μεγαλύτερη επίθεση των ανταρτών εδώ και μήνες, κάτι που υπογραμμίζει τις μικρές πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά σήμερα στη Γενεύη.

Η επίθεση αυτή είναι πιθανό να ανατρέψει 18 μήνες σταθερών στρατιωτικών νικών από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την ανακατάληψη τον Δεκέμβριο του ανατολικού τομέα του Χαλεπίου, όμως παράλληλα έχει αποδειχθεί η δυσκολία του στρατού να υπερασπίζεται παράλληλα πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως.

Οι αναζωπύρωση των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας θέτει εν αμφιβόλω τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν και πάλι σήμερα Πέμπτη, αφού σημειώθηκε μικρή πρόοδος στους προηγούμενους γύρους.

«Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρούς εταίρους στην άλλη πλευρά του τραπεζιού», δήλωσε ο Σάλεμ αλ Μούσλετ εμπρόσωπος της Ανώτερης Διαπραγματευτικής Επιτροπής της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επίσης θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.

Άκαρποι οι τέσσερις γύροι διαπραγματεύσεων

Τέσσερις γύροι διαπραγματεύσεων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από το 2016 από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο πλευρών τον Φεβρουάριο ο Ιταλοσουηδός διπλωμάτης κατάφερε για πρώτη φορά να τις πείσει να δεχθούν μια ατζέντα με τέσσερα θέματα προς συζήτηση: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διακυβέρνηση, ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών.

Απουσία του ντε Μιστούρα, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε πολλές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών η Μόσχα και η Άγκυρα, προκειμένου να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο αναπληρωτής του Ράμζι Εζελντίν Ράμζι θα υποδεχθεί σήμερα τις αντιπροσωπείες των ανταρτών και της κυβέρνησης.

Ολονύχτιες μάχες στη Δαμασκό

Στο μεταξύ στη Δαμασκό εντάθηκαν τη νύχτα οι μάχες γύρω από τη βιομηχανική περιοχή Τζόμπαρ, που βρίσκεται στα περίχωρα των κεντρικών προαστίων της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένα στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις νωρίς χθες το πρωί στην Τζόμπαρ και σφοδροί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων των ανταρτών.

Κοντά στη Χάμα οι αντάρτες, με επικεφαλής τον τζιχαντιστικό συνασπισμό Τάχριρ αλ Σαμ, αλλά και ομάδες υπό την ομπρέλα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σημείωσαν προόδους στη διάρκεια της νύχτας, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται και χθες.

Οι αντάρτες ανέκτησαν τον έλεγχο περισσότερων από 11 πόλεων και χωριών τις πρώτες 24 ώρες της επίθεσής τους, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, και τελικά έφτασαν ως τις παρυφές της Χάμα. Χθες μια συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι στέλνονται ενισχύσεις στο μέτωπο της Χάμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.