Τον Γιούνκερ θα συναντήσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα και συγκεκριμένα στις 6 ώρα Ελλάδας, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες.
Η Σύνοδος διεξάγεται μία ημέρα μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα και να υιοθετηθεί μία κοινή πολιτική για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα. Βάσει της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 πρόσφυγες και από την Ιταλία 15.600 πρόσφυγες.
Πάντως, και στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ παραμένει διχασμένη αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων ελήφθη κατά πλειοψηφία, παρά τις παροτρύνσεις του Λουξεμβούργου -που ασκεί την προεδρία της ΕΕ- και της Κομισιόν για ομόφωνη απόφαση. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να ψηφίζουν κατά και τη Φινλανδία να απέχει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.