Πανελλαδικό θέμα οι αρκούδες που… «βόλταραν» το βράδυ στο κέντρο της Καστοριάς

Πανελλαδικό θέμα οι αρκούδες που… «βόλταραν» το βράδυ στο κέντρο της Καστοριάς

«Φοβόμαστε ότι θα ξαναγυρίσουν γιατί μεγάλωσαν κοντά στον αστικό ιστό και θα έρθουν και πάλι αναζητώντας τροφή» λέει ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Μεταμεσονύκτιες βόλτες στο κέντρο της Καστοριάς έκαναν δύο νεαρές αρκούδες, ξυπνώντας τους κατοίκους που έβλεπαν έντρομοι, κάτω από τα παράθυρά τους, να σουλατσάρουν αμέριμνα δύο άγρια ζώα!

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα αρκουδάκια, ενός έτους περίπου, εθεάθησαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στον δρόμο, δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς και αμέσως σήμανε συναγερμός.

«Στο σημείο έσπευσαν 4 περιπολικά μαζί με τα πληρώματα τους και δύο συμβατικά αυτοκίνητα που έκλεισαν τις δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Ξεκινήσαμε λοιπόν, με αναμμένους φάρους και κορνάροντας, να προσεγγίζουμε τα ζώα με τρόπο τέτοιο ώστε να τα οδηγήσουμε προς την έξοδο του Καστοριάς. Όμως αυτά, αντί να γυρίσουν προς τα πίσω, ανέβηκαν στα νεκροταφεία και μετά μπήκαν και έκαναν βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς» εξιστορεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση και προσπάθησε, ακόμα και με κροτίδες, να διώξει τα ζώα προς το βουνό. Ωστόσο, τα αρκουδάκια που είχαν εντοπισθεί και άλλες φορές, μαζί με την μητέρα τους, στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να εξοικειώθηκαν με την ανθρώπινη παρουσία γι αυτό και, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, δεν φοβήθηκαν καθόλου αλλά ήταν εξαιρετικά ήρεμα στην… αναγνωριστική τους βόλτα στο αστικό περιβάλλον.

Τελικά, ύστερα από τέσσερις ώρες και αφού αναστατώθηκε μεγάλο μέρος των κατοίκων, οι αρκούδες έφυγαν προς το βουνό.

«Φοβόμαστε όμως ότι θα ξαναγυρίσουν γιατί μεγάλωσαν κοντά στον αστικό ιστό και θα έρθουν και πάλι αναζητώντας τροφή. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στους πρόποδες του βουνού απ΄ όπου κατεβαίνουν, στην άκρη της Καστοριάς, υπάρχει μια παιδική χαρά που τα αρκουδάκια τρελαίνονται να παίζουν με τα όργανα, ειδικά με την τραμπάλα και τα παιχνίδια με το ελατήριο!» καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη τη διαδρομή που ακολούθησαν:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το σχόλιο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Facebook

 

Μεταμεσονύκτιες βόλτες απο αρκουδάκια …
Οταν χτυπάει το τηλεφωνο το βράδυ καταλαβαίνω πολλές φορές οτι πρόκειται για ζωα που συνήθως εχουν εμπλακεί σε κάποιο ατυχημα …. παντα βέβαια σε φοβίζει το γεγονός το τι θα αντιμετωπίσεις σαν κλινική εικόνα του ζώου και προετοιμάζεσαι.
Χθες βράδυ λοιπόν ηταν ενα περιστατικό που δεν σε τρόμαζε η εικόνα το ζώου αλλά η θέση που ηταν !!! Εντός του αστικού ιστού της πόλης και μάλιστα κεντρικά!!!
Άμεση κινητοποίηση απο την αστυνομία με τέσσερα αυτοκίνητα μαζι με τα πληρώματα τους κλείσαμε τις δυό κεντρικές αρτηρίες της πόλης και ξεκινήσαμε να προσεγγίζουμε τα ζωα με τροπο που τα οδηγούσαμε προς την έξοδο του ιστού . Μετά απο πολλές ωρες και μεγάλεςπροσπάθειες καταφέραμε το εφικτό αποτέλεσμα για τα αρκουδάκια και τους ανθρώπους που δυστυχώς λόγο μεγάλης κινητοποίησης φέραμε ανησυχία στην περιοχή .

Leave a Reply

Your email address will not be published.