Στρες: Τι μας αγχώνει περισσότερο στην καθημερινότητά μας

Στρες: Τι μας αγχώνει περισσότερο στην καθημερινότητά μας

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής ενός ανθρώπου, που η απώλειά του προκαλεί σε έναν άνθρωπο το ίδιο σχεδόν στρες με μια τρομοκρατική απειλή. Αυτό προκύπτει από μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία ζήτησε από 2.000 άτομα να αξιολογήσουν τα γεγονότα-κλειδιά στη ζωή τους που τους αγχώνουν περισσότερο.

Η μελέτη της Εταιρείας Φυσιολογίας της Βρετανίας πάνω στο στρες και το άγχος δείχνει ότι -σε μία κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα- το πιο στρεσογόνο συμβάν είναι ο θάνατος ενός συζύγου/συγγενούς/φίλου (9,43).

Ακολουθούν:

2. η φυλάκιση (9,15)

3. μια καταστροφή του σπιτιού από πυρκαγιά ή πλημμύρα (8,89)

4. μια σοβαρή ασθένεια (8,52)

5. η απόλυση (8,47)

6. το διαζύγιο ή ο χωρισμός (8,47)

7. η κλοπή της ταυτότητας (8,16)

8. τα αναπάντεχα οικονομικά προβλήματα (7,39)

9. το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς (6,54)

10. οι ετοιμασίες για το γάμο (6,51)

11. η γέννηση του πρώτου παιδιού (6,06)

12. οι καθυστερήσεις των μέσων μεταφοράς (5,94)

13. οι τρομοκρατικές απειλές (5,84)

14. η απώλεια του κινητού τηλεφώνου (5,79)

15. η μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι (5,77)

16. το Brexit (4,23)

17. οι διακοπές (3,99) και

18. η προαγωγή στη δουλειά (3,78)

Για κάθε ένα από τα παραπάνω γεγονότα, το στρες των ανδρών είναι μικρότερο από ό,τι των γυναικών, αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι όντως οι γυναίκες νιώθουν περισσότερο άγχος ή απλώς το παραδέχονται ανοιχτά πιο πολύ από ό,τι οι άνδρες.

Η μεγαλύτερη «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα αφορά το στρες για την τρομοκρατία (οι γυναίκες αγχώνονται πολύ περισσότερο από ό,τι οι άνδρες), ενώ η μικρότερη αφορά τη γέννηση του πρώτου παιδιού (όπου το άγχος είναι σχεδόν ίδιο).

Επίσης, τα επίπεδα στρες φαίνεται να αυξάνουν με την ηλικία. Οι γηραιότεροι ανησυχούν περισσότερο για πράγματα όπως ασθένειες και η φυλακή, σε σχέση με τους νεότερους. Αλλά οι τελευταίοι (25 έως 34 ετών) στρεσάρονται πιο πολύ από ό,τι οι μεγαλύτεροι για την απώλεια του κινητού τους και -φυσικά- για τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους.

Σε μία ανάλογη έρευνα που είχε γίνει πριν από 50 χρόνια στη Βρετανία, πρώτο στον κατάλογο ήταν πάντα το άγχος για την απώλεια ενός αγαπημένου (τίποτε δεν αγχώνει όσο ο θάνατος), αλλά στη δεύτερη θέση ήταν το διαζύγιο, το οποίο σήμερα έχει πια υποχωρήσει στην έκτη θέση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μακρόχρονο στρες μπορεί να επιφέρει διάφορα χρόνια προβλήματα σε έναν άνθρωπο, στο καρδιαγγειακό σύστημά του, στο ανοσοποιητικό, στο πεπτικό, στο νευρικό κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.