ΣΕΠΒΕ: Δράσεις για την αντιστροφή του BRAINDRAIN σε συνεργασία με το ΑΠΘ

ΣΕΠΒΕ: Δράσεις για την αντιστροφή του BRAINDRAIN σε συνεργασία με το ΑΠΘ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) ανακοίνωσε εχθές σε συνέντευξη τύπου, πρωτοβουλία του για την ανάσχεση του φαινομένου της μετανάστευσης επιστημόνων στο εξωτερικό (braindrain) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ)

Στα πλαίσια του TechnologyForum 2016 που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, οι 3 φορείς παρουσίασαν το σχέδιο που μεταξύ άλλων θα αντιστοιχήσει τις δεξιότητες των φοιτητών του Πολυτεχνείου με τις ανάγκες των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας για έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στέγασης και mentoring επί εξάμηνο στις εγκαταστάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ φοιτητών, που εκπονούν τις διπλωματικές τους (και στη συνέχεια τα διδακτορικά τους), ώστε αφενός οι νέοι αυτοί να έρχονται σε επαφή με τις επιχειρήσεις (πληροφορικής σε πρώτη φάση) πριν ακόμη αποφοιτήσουν και αφετέρου οι εταιρείες να αποκτούν πρόσβαση στην ανάπτυξη R&D με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά.

Η προετοιμασία του χώρου ξεκινά τον Ιούνιο ώστε να ενεργοποιηθεί πλήρως τον Σεπτέμβριο με δυνατότητα φιλοξενία 40-50 ατόμων ανά εξάμηνο. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γίνει ευκολότερη η επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών είτε στην ίδια την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστούν είτε και με την ίδρυση δικής τους επιχείρησης στη βάση της εμπειρίας που απέκτησαν. Έτσι δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη της μετανάστευσης λόγω της αδυναμίας εύρεσης εργασίας εντός των συνόρων της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης, επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις τεχνολογίας θα συντρέξουν σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουν να παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα επιχειρήσεων πληροφορικής με μεγάλο κύκλο εργασιών που δημιουργούν προστιθέμενη αξία που παραμένει στη χώρα. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, επισήμανε ότι η συνεργασία αφορά σε πρώτη φάση τις τεχνολογίες πληροφορικής όπως αυτές εφαρμόζονται στις επιστήμες του μηχανικού.

Οι καθηγητές της Πολυτεχνικής και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα συνεργάζονται ώστε όσοι τελειόφοιτοι της Πολυτεχνικής επιθυμούν να αναλαμβάνουν θέματα διπλωματικών εργασιών, τα οποία θα σχετίζονται με συγκεκριμένα προβλήματα της αγοράς. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, επισήμανε ότι οι μηχανικοί έχουν πληγεί ισχυρά από την κρίση τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα να φεύγουν καθημερινά από την πατρίδα μας για να βρουν επαγγελματική δραστηριότητα σε άλλες χώρες και η χώρα μας να χάνει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Επιδίωξη του Τμήματος είναι να συμβάλει στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους και ταυτόχρονα να φέρει τη Θεσσαλονίκη και ιδίως τους νέους ανθρώπους κοντά στο επιμελητήριο.

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής, Κώστας Κατσάμπαλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ΤΕΕ για τη διαχρονική στήριξη των Πολυτεχνίων και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι πρόεδροι των επτά τμημάτων Πολυτεχνικής θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Τέλος ο Σωτήρης Σιάγας, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΒΕ, σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους από τους τρεις φορείς. Εντός του Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθούν οι πρώτοι φοιτητές. και όσοι μπαίνουν στον χώρο θα μπορούν να έχουν μια πρακτική επαφή με την αγορά ώστε είτε να στελεχώσουν επιχειρήσεις είτε να δημιουργήσουν οι ίδιοι εταιρείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.