Στον αέρα η επιλογή CEO στην Τρ. Πειραιώς

Στον αέρα η επιλογή CEO στην Τρ. Πειραιώς

Παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο η Τράπεζα Πειραιώς καθώς τη χθεσινή διαδικασία η οποία αναμενόταν να αναδείξει τον νέο CEO “μπλόκαρε” ο SSM. Ειδικότερα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός παρεμβαίνει κυριολεκτικά τελευταία στιγμή –κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας- ζητώντας με επιστολή του την αναβολή της απόφασης για τον CEO της Τράπεζας.

Τελικά, το ΤΧΣ, δια του εκπροσώπου του στο δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ζήτησε αναβολή της διακοπείσας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας –η οποία και διεκόπη μετά την επιστολή του SSM- για την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε από χθες το Capital.gr σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ πρότεινε χθες δύο υποψηφίους: τόσο τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε εγκριθεί και ταυτόχρονα απορριφθεί από τον SSM (ωστόσο ο SSM ανακάλεσε την απόρριψη και έτσι ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε εκ νέου στην κούρσα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου), όσο και τον Στέλιο Παπαδόπουλο, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο, καμία από τις δύο υποψηφιότητες δεν έγινε χθες αποδεκτή, ενώ ο Άνθιμος Θωμόπουλος είχε ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Από τη στιγμή που ο ένας υποψήφιος που παραμένει (Χρήστος Παπαδόπουλος) τίθεται ξανά στην κρίση του SSM, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξευρεθεί τρίτο πρόσωπο.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις μέχρι τελευταίας ώρας εκπλήξεις στα πρόσωπα που διεκδικούν τη θέση του CEO, όπως έγραφε τις προηγούμενες μέρες το Capital.gr. Εκείνο, ωστόσο, που έχει δημιουργήσει τεράστια εντύπωση είναι ότι ο SSM παρενέβη τελευταία στιγμή στη διαδικασία, ενώ είχε όλο το προηγούμενο διάστημα στη διάθεσή του για να διατυπώσει τις θέσεις και τις ενστάσεις του. Άλλωστε, είχε προηγηθεί και συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου.

Η όλη διαδικασία κινείται σε θολά νερά, καθώς η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να “κατέβει” με νέο υποψήφιο στο δ.σ. της ερχόμενης Παρασκευής. Παράλληλα, το ΤΧΣ, ως μέτοχος με 26% στην Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει να καθορίσει τον ρόλο του στη διαδικασία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε ότι: “συνεχίζεται η διαβούλευση του Διοικητικού της Συμβουλίου σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής νέου CEO και θα επανέλθει προσεχώς με νεώτερες ανακοινώσεις”.

“Έκπληξη” από αντιπροεδρία 

Μάλιστα κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης εξέφρασαν την έκπληξη τους σχετικά με τις εξελίξεις στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και την εμπλοκή που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις  χθεσινές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα τόνιζαν ότι οι επιβεβαιώνουν την θέση που έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.