Στο πόδι η Βουλή με Βαρουφάκη: «Ο δόκτωρ Σόιμπλε μας έφερε Συνθήκη των Βερσαλλιών!»

Στο πόδι η Βουλή με Βαρουφάκη: «Ο δόκτωρ Σόιμπλε μας έφερε Συνθήκη των Βερσαλλιών!»

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και στις 17:00 πηγαίνει στην Ολομέλεια.

14:32 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής με απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών. Εισάγεται στην Ολομέλεια, στις 17:00 και θα ακολουθήσει η κρίσιμη ψηφοφορία.

14:23 «Εστειλα την επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, είμαι ευγνώμων για το έργο που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω. Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία. Οποιος διαφωνεί και καταψηφίζει πρέπει να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα» δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη, μπαίνοντας στη βουλή.

14:12 Βαρουφάκης: Αυτό είναι νέα συνθήκη Βερσαλλιών

 • Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική χωρίς χρηματοδότηση.
 • Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αναδιάρθρωση του χρέους.
 • Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μι ανέα συνθήκη των Βερσαλλιών.
 • Υπάρχουν διαφορές του ν/σ από την απόφαση του Eurosummit. Θα αρκέσουν αυτές οι υποχωρήσεις ώστε στο Eurogroup να γίνουν δεκτά αυτά που ψηφίζονται; Αυτή η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη; Μπορούμε να φανταστούμε πιθανότητα βιωσιμότητας; Αυτό το 6 δισ. πλεόνασμα μου δείχνει απώλεια ΑΕΠ 22% τα επόμενα τρία χρόνια.
 • Το ταμείο εγγυοδοσίας μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης. Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη. Τα ποσά που αναφέρονται για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους. Υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, ήδη το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει την ώρα που ο ESM την απαιτεί.
 • Μαζί με την καγκελαρία φτιάξαμε το πρόγραμμα – γέφυρα για να βγάλουμε εκτός τον δόκτωρα Σόιμπλε την 20η Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ τον επανέφερε.
 • Θεωρώ ότι το πλεόνασμα 6 δις που προβλέπεται και η ελλειψη ποσοστικής χαλάρωσης αποδεικνύει απώλεια ΑΕΠ 6 δις στα επόμενα χρόνια
 • Το ποσό των 90 δις από τον ESM δείχνει ότι δεν υπάρχει αναδιάρθρωση χρέους
 • Βρισκόμαστε ενώπιον απειλής να μην υπάρξει συμφωνία γιατί το ΔΝΤ απειλεί να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα
 • Είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών -Εμείς προτείναμε μέτρα για να απομονώσουμε τον δόκτωρα Σόιμπλε
 • Εργάστηκε σκληρά για να επιστρέψει στην Ελλάδα η καταστροφική μανία των μνημονίων
 • Χρονική στιγμή που αποδομήθηκε το όραμα του Αντενάουερ, του Καραμανλή, του Παπανδρέου

«Ο άνθρωπος που μας έφερε εδώ μας δίνει και μαθήματα!» φώναξαν βουλευτές από την αντιπολίτευση, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρώην υπουργός

 

 

14:10 Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ): Ζήτησε να ψηφιστεί σε ένα άρθρο

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να αποσύρει το άρθρο 1 (που είναι η κύρωση της συμφωνίας) και να ενσωματωθεί στην εισηγητική έκθεση, ώστε να το ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ. Πρόκειται για έναν ουσιαστικό ελιγμό, μπροστά στο φάσμα της καταψήφισης από μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είχαν δηλώσει (και σήμερα το πρωί η κα Χρυσοβελώνη) ότι θα καταψήφιζαν το άρθρο 1 αλλά θα υπερψήφιζαν την εισηγητική έκθεση. Πλέον, δηλώνουν ότι με την ενσωμάτωση θα υπερψηφίσουν το σύνολο της συμφωνίας.

 

 

 

 

13: 45: Θανάσης Πετράκος: Λεω ένα μεγάλο «Οχι»
Θ. Πετράκος: Η ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πούμε όχι. Δεν είναι χτύπημα στην κυβέρνηση είναι ενίσχυση και άνοιγμα προοπτικής και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όχι δίνει ελπίδα ότι μπορεί να αναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός να αποδεχτεί την ήττα, αλλά δεν επιτρέπει να στείλουμε λάθος μήνυμα στον λαό. Το λάθος μήνυμα είναι ότι αν αποδεχτούμε τον εκβιασμό το μήνυμα είναι ότι οι λαοι δεν μπορούν να τα βάλουν με τους δυνατούς.

 

 

 

 

13:35: Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος

«Έχοντας ο καθένας το χέρι στην καρδιά, με αίσθηση ευθύνης θα πρέπει να υπερψηφίσει αυτή τη συμφωνία για να μπορεί να υπάρχει ελπίδα και το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης Οπως υποστήριξε «δεν υπήρχε άλλος δρόμος «από το να επιλέξουμε να φέρουμε για έγκριση αυτή τη συμφωνία».

 

 

13:25: Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

Για τις 16:30 μεταφέρεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αρχικά η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 13:00.

Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της από το βουλευτικό έδρανο (δεν προεδρεύει στη σημερινή διαδικασία) κατήγγειλε την αντιπολίτευση μιλώντας για «εκείνους που εχουν συμπράξει στον εκβιασμό, που θέλουν υλοποίηση εκβιασμού με επιχειρήματα δικαίωσης» και πρόσθεσε:

«Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα την Μέρκελ να ανακοινώνει πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης . Είναι σαφές ότι αυτό που επιδιώκεται μέσα από τον εκβιασμό που απευθύνεται σε Τσίπρα, κυβέρνηση και βουλή είναι τελικά να υλοποιηθεί μια πολιτική υποτέλειας». «Να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η υπερψήφιση. Κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες προϋποθέσεις, σε τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» είπε η πρόεδρος της Βουλής, ενώ φωνές ακούγονταν από την αίθουσα της Oλομέλειας.

«Η  βουλή αυτή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση.
Υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτόν τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα τα οποία θα ανακρούσουμε.
Είναι ξεκάθαρο ότι καλείται το κοινοβούλιο με κλειστές τις τράπεζες να συμπράξει με τη συνομολόγηση αυτού του κειμένου που βάζει ως προθεσμία τη σημερινή ήδη υπάρχουν νέα στοιχεία που η βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να έχουν νηφαλιότητα να δουν.
Εκδόθηκε νέα έκθεση του ΔΝΤ , προτείνεται 30εντής αναστολή πληρωμών, προτείνεται κούρεμα χρέους, υπάρχουν στοιχεία που η ελληνική βουλή έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει, και κάποιοι εντός και εκτός επιδιώκουν να μην αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία.
Ως πρόεδρος της βουλής και με πλήρη γνώση ειμαι υποχρεωμένη να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση και τη βουλή να ολοκληρωθεί.
Οφείλουμε συγκροτημένα να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν αυτά που είναι υποχρεώσεις τους , πρέπει να σεβαστούν τη δημοκρατία, κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες συνθήκες» είπε η πρόεδρος της βουλής η οποία ουσιαστικά κάλεσε το κοινοβούλιο να σαμποτάρει και να καταψηφίσει την υπό συζήτηση συμφωνία!

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης μέχρι τις 13:00. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να βγάλει την ημερήσια διάταξη, με στόχο να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια για τις 14:00 ή τις 15:00.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής, η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί εως 10 ώρες, όμως, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, δηλαδή η ψηφοφορία να έχει γίνει πριν από τα μεσάνυχτα, στις 22:00-23:00.

 

 

iefimerida.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.