Στο μάτι των δανειστών έχει μπει το ακατάσχετο λογαριασμών και τα αδήλωτα εισοδήματα

Στο μάτι των δανειστών έχει μπει το ακατάσχετο λογαριασμών και τα αδήλωτα εισοδήματα

Πονοκεφαλιάζει το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθεια τους να βρει τρόπο για να μαζέψει το «μαύρο χρήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές απέρριψαν  την πρόταση της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και τον «ακατάσχετο» (ή «προστατευμένο» επαγγελματικό λογαριασμό).

Έτσι λοιπόν ο ακατάσχετος λογαριασμός -που συνδέεται με τα κίνητρα για το πλαστικό χρήμα- παραμένει σε εκκρεμότητα.

Την ίδια ώρα ούτε, η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα είναι αρεστή   στους ελεγκτές, επειδή δεν αρκούνται σε πρόστιμα έως 60% αλλά ζητούν να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για πληρωμές φόρων και προστίμων έως και στο 120% του προβλεπόμενου κάθε φορά ποσού, χωρίς κανένα «κούρεμα». Ειδικότερα ζητούν απαλλαγή μόνον από το ποινικό σκέλος.

Στο ΥΠΟΙΚ πάντως πιστεύουν ότι με αυτή τη  λογική δεν θα αυξηθούν τα έσοδα τους στο ταμείο καθώς κανείς δεν θα σπεύσει να δηλώσει τέτοιου είδους λογαριασμούς παρά μόνον αν έχει πιαστεί στα πλοκάμια της εφορίας.

Θυμίζουμε ότι, το σχέδιο που παρουσίασαν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών στην τελευταία συνάντηση τους με τους δανειστές, προέβλεπε φόρο έως 50% για το ποσό που δηλώνει ο φορολογούμενος αν δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος της εφορίας, 55% αν έχει ξεκινήσει και δεν έχει ολοκληρωθεί, ή και 60% αν περατώθηκε.

Σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας από τις κατασχέσεις το ΔΝΤ απέρριψε ήδη τις εισηγήσεις για νέα ρύθμιση με 100 δόσεις. Ζητούν δηλαδή να μην υπάρχει ειδική προστασία, αλλά αν κάποιος οφείλει σε δημόσιο, Ταμεία , τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους, να μπαίνει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η τύχη του να κρίνεται από τους πιστωτές του, όπως και για τους υπολοίπους.

Αυτό σημαίνει πως όποιος δεν μπαίνει σε ρύθμιση, δεν θα απολαμβάνει προστασίας. Επίσης οι δανειστές απορρίπτουν να μπαίνουν σε ρύθμιση για εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα χρέη από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών κλπ) που θεωρούν πως δεν είναι χρέος του οφειλέτη, αλλά λεφτά των πελατών και των εργαζομένων του. Άρα για αυτά τα χρέη δεν θα υπάρχει προστασία, εκτός αν κάποιος μπει στην πάγια ρύθμιση και τα πληρώνει με 12 ή 24 δόσεις.

Ωστόσο πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία και 1 στους 10 ζει με τον κίνδυνο κατασχέσεων κα με αυτές τις λογικές  από εδώ και στο εξής θα ζητούν πληρωμές μόνον με μετρητά, αποφεύγοντας το πλαστικό χρήμα, γιατί αλλιώς οι εισπράξεις τους από κάρτες θα εξαφανίζονται πριν τις αγγίξουν, λόγω κατάσχεσης.

Την ίδια  ώρα βέβαια τα κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου προβληματίζονται ότι πρέπει να βρεθεί λύση για όλα αυτά τα αγκάθια αφού η αναβολή των αποφάσεων περί ελάφρυνσης από τους Ευρωπαίους δανειστές  θα οδηγήσει σε ναυάγιο τις συζητήσεις και σε 4ο Μνημόνιο.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.