Στο Eurogroup «κλειδώνει» ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Στο Eurogroup «κλειδώνει» ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Το Eurogroup θα δώσει σήμερα το στίγμα για το δεύτερο γύρο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος από τους θεσμούς, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μόνο μία εβδομάδα μεταξύ 14 και 21 Νοεμβρίου, αλλά στην πράξη δεν αποκλείεται να χρειαστεί να φθάσει έως το Φεβρουάριο του 2017.

Σε ότι αφορά στα θέματα της αξιολόγησης, τα κυριότερα αφορούν στα εργασιακά όπου οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και μη επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης σημαντικό είναι το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2021. Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το κενό είναι 0,2% του ΑΕΠ το 2017 (350-400 εκατ. ευρώ) και 0,3% του ΑΕΠ το 2018 (500-600 εκατ. ευρώ) και ζητούν ισόποσα μέτρα και το συνδέουν με τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένα μέρος του οποίου θα εξασφαλισθεί από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων.

Περισσότερο και από τα θέματα της αξιολόγησης, εκείνο που δημιουργεί δυσκολίες είναι η απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι. Η ευρωζώνη έχει κάνει πλέον σαφές ότι θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατά καιρούς το ίδιο έχει διαμηνύσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, για να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να μπει στο τραπέζι η ευρωπαϊκή πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους και προς το παρόν δεν είναι καθόλου σαφές αν αυτή θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του.

Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει αν προηγουμένως δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.