Στις Βρυξέλλες για τη μάχη του χρέους

Στις Βρυξέλλες για τη μάχη του χρέους

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες είναι ενδεχομένως για τον Αλέξη Τσίπρα λιγότερο σημαντική από τις επαφές που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός στην βελγική πρωτεύουσα με αντικείμενο την διαπραγμάτευση και το χρέος.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει ένα «πυκνό» πρόγραμμα στο περιθώριο της Συνόδου, ωστόσο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει κάποιο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες επιμένουν πάντως ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιόυνκερ, ενώ συνάντηση θα γίνει και με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσω των συναντήσεών του με ηγέτες και εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών να κατανοήσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών ως προς το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Επίσης, θα προσπαθήσει να καταλάβει εάν η δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή θα εξελιχθεί ανώδυνα ή θα παιχτούν καθυστερήσεις που θα συνοδεύονται από υπερβολικές αξιώσεις των θεσμών. Για τον Αλέξη Τσίπρα η διαπραγμάτευση και η εξέλιξη της υπόθεσης του χρέους αποτελούν ένα από τα ανοιχτά μέτωπα στο εξωτερικό της χώρας. Ο πρωθυπουργός το είπε με σαφήνεια στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμποντας το μήνυμα πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να δεχθεί είτε ολιγωρίες είτε αρνήσεις στην προοπτική εξειδίκευσης των μέτρων για το χρέος.

Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και συνεργάτες τους. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει με επιτυχία έως τις 25 Νοεμβρίου κάτι που θα επιδιώξει άλλωστε, εκτός εάν η διαδικασία σκοντάψει σε υπερβολικά αιτήματα των δανειστών ή σε τεχνητές καθυστερήσεις.

Η ολοκλήρωση αξιολόγησης πριν από τα τέλη Νοεμβρίου θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για την κυβέρνηση δεδομένου ότι στις 6 Δεκεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup το οποίο θεωρητικώς μπορεί να επικυρώσει την επιτυχή έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης. Ταυτόχρονα θα μπορούσε σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου να δρομολογηθεί και μία απόφαση για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.