Στις 4 στο Eurogroup με στόχο το τελευταίο μονοπάτι της συνολικής συμφωνίας

Στις 4 στο Eurogroup με στόχο το τελευταίο μονοπάτι της συνολικής συμφωνίας

Προσδοκίες της Ελλάδας ενώ οι δηλώσεις υπέρ ης συνολικής συμφωνίας σήμερα ή σε έκτακτο Eurogroup δίνουν και παίρνουν με αστάθμητο παράγοντα τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε και τις διαφωνίες με το ΔΝΤ. Στο τραπέζι του Eurogroup, στις 4 το απόγευμα, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μετά και τη νομοθέτηση των σημαντικότερων προαπαιτουμένων η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μία συνολική, πολιτική συμφωνία.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, στις 12, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία, σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

«Η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της, είναι ώρα για τους εταίρους μας να πράξουν το δικό τους», το ηχηρό μήνυμα του ΠτΔ προς τους εταίρους.

Αισιόδοξος ότι στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών. Δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση τονισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ελπίζω οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Εκτίμησε πως η χώρα θα βγει από την επιτροπεία και θα αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Αισιόδοξος οτι σήμερα θα επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία δήλωσε και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους.

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφησε επίσης να εννοηθεί πως παρ’ όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας, σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ’ ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Tέλος, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση Σόιμπλε. Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ σε γερμανική εφημερίδα. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε.

Πηγή: ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.