Στη λίστα αναμονής για 50.000 «ψαλιδισμένα» εφάπαξ

Στη λίστα αναμονής για 50.000 «ψαλιδισμένα» εφάπαξ

Mε τον νέο τρόπο υπολογισμού έχουν υποστεί περικοπές που προσεγγίζουν το 22%  – Ενώ όσοι τα έχουν μέχρι σήμερα λάβει προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και παράλληλα καταθέτουν αγωγές κατά των περικοπών

Στην αναμονή είναι περίπου 50.000 ψαλιδισμένα εφάπαξ. Την ίδια ώρα όσοι ασφαλισμένοι έλαβαν τα κουρεμένα εφάπαξ έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενώ έχουν κατατεθεί και αγωγές κατά των περικοπών.

Η ενοποίηση των Τομέων Πρόνοιας υπό τη σκέπη του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ Παροχών) από την 1.1.2017 έχει δημιουργήσει μια σειρά καθυστερήσεις λόγω διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων. Παράλληλα εντός του Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταβάλει στο Ταμείο τα 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πέρα των 25.000 εφάπαξ για τους δημόσιους υπάλληλους (από αυτά, για τα 21.000 έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές συνταξιοδοτικές πράξεις) υπάρχουν επίσης άλλες 20.000-25.000 αιτήσεις που αφορούν πρώην εργαζόμενους από τον ιδιωτικό τομέα (πρώην ΤΑΠΙΤ), αλλά και από τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και τις Τράπεζες (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ). Συνολικά, έχει προγραμματιστεί κάθε μήνα να δίνει το υπουργείο Οικονομικών ένα αντίστοιχο ποσό, με το σύνολο της οικονομικής στήριξης να ανέρχεται στα 396 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017. Εναπόκειται στις υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ εάν θα καταφέρουν να εκδώσουν τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι τα νέα εφάπαξ θα εκδοθούν πλέον με τον νέο τρόπο υπολογισμού που οδηγεί σε σημαντικές περικοπές οι οποίες προσεγγίζουν το 22%. Το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο για το 2014 κυμαίνεται μεταξύ 22.000 και 23.000 ευρώ, μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με αυτό που έλαβαν υπάλληλοι με αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα πριν από την 1/9/2013. Μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης όσοι αποχώρησαν μετά την 1/1/2014 καθώς το νέο εφάπαξ έχει δύο σκέλη και υπολογίζεται με μεικτό τρόπο:

* Τα χρόνια πριν από το 2014 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.
* Για τα χρόνια μετά το 2014 ισχύει εντελώς νέο σύστημα, με μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του Ταμείου. Στην πράξη, αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση.

Ως γνωστόν τα νέα εφάπαξ είναι κουρεμένα επιπλέον των μνημονιακών περικοπών (38,14% στους παλαιούς). Σε ορισμένους κλάδους οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες, π. χ. στους δημοτικούς υπαλλήλους εκτιμάται πως ξεπερνούν το 50%. Οι περικοπές είναι λίγο μικρότερες (από 15,64% έως 16,30%) για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης συγκριτικά με όσους δικαιούχους είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (από 16,49% έως 17,25%), αλλά και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (από 17,39% έως 18,26%). Αθροιστικά εάν προστεθεί η περικοπή που συντελέστηκε το 2012 με εκείνη που θα προκύψει το αμέσως επόμενο διάστημα, διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ στα χρόνια της κρίσης κυμαίνονται από 53,78% μέχρι 56,4%.

Στο μεταξύ άρχισαν να εκδίδονται και τα τελευταία ειδοποιητήρια των ασφαλισμένων στο efka.gov.gr, όπως έκανε γνωστό ο υποδιοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Δημήτρης Τσακίρης. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, γνωστοποίησε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει μεγάλη εισπραξιμότητα από τις εισφορές του ΕΦΚΑ είναι το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να περιμένει να πληρώσει την εισφορά του μέχρι τις 17 του μήνα, δηλαδή μέχρι τότε που έχει δοθεί παράταση. Σημείωσε επίσης ότι με το νέο Ασφαλιστικό το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει λιγότερες εισφορές από πριν, το 10% τις ίδιες και το υπόλοιπο 10% μεγαλύτερες.

Τονίζεται ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν πέσει κατακόρυφα καθώς από τα 1.194.000 σημειώματα  έχουν πληρωθεί τα 323.600 ενώ το υπουργείο Εργασίας προωθεί σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ παρότι πέρασε η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.