Στην Καρδίτσα το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο στέβιας

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας της Ευρώπης, που έχει δημιουργηθεί στην Καρδίτσα.

Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, που θα παράγει -για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους γλυκοζίτες στέβιας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Γιώργος Κολοσούσας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρη, αναφέρθηκε στην επιτυχή προσπάθεια για την ίδρυση του Συνδέσμου το 2012 και στο γεγονός της αποδοχής από νέους αγρότες ώστε να απαρτίζεται σήμερα από 64 μέλη.

Αναφερόμενος στη νέα μονάδα παραγωγής, ο ίδιος υπογράμμισε ότι αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συνεταιρισμού, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας και ελληνικής κατασκευαστικής επιχείρησης ώστε να κατασκευαστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου με καινοτομία. Αποτέλεσμα των συνεργειών αυτών είναι το εργοστάσιο στέβιας στην Καρδίτσα να λειτουργήσει με πατέντα παραγωγής γλυκοζιτών της στέβιας μόνο με τη χρήση νερού, πατέντα η οποία ανήκει στην ερευνητική εργασία και εφαρμογές του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η μονάδα, που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα Leader, θα παράγει γλυκαντικά και προϊόντα στέβιας με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή (χωράφι – μεταποίηση – διανομή). Πρόκειται για το πρώτο, στην Ευρώπη, εργοστάσιο στέβιας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα που αρχικά καλλιεργήθηκαν, θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Συνεταιρισμού Στέβιας είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται -σε πρώτο στάδιο- στη χονδρική αγορά, ενώ το επόμενο βήμα είναι η μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική.

Leave a Reply

Your email address will not be published.