ΣτΕ: «Ξεσκόνισμα» λογαριασμών σε βάθος χρόνου

ΣτΕ: «Ξεσκόνισμα» λογαριασμών σε βάθος χρόνου

«Πράσινο φως» για διευρυμένους φορολογικούς ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε βάθος χρόνου και με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 3888/10 ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενό τους αντιστοιχεί στα δηλωθέντα εισοδήματα. Με αφορμή το «ξεσκόνισμα» που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε τραπεζικά στοιχεία και συναλλαγές, με γνώμονα τον εντοπισμό σημαντικών εμβασμάτων και προς το εξωτερικό, το ΣτΕ, ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, επιτρέπει την πλήρη διερεύνησή τους και για το παρελθόν, με μοναδικό «ανάχωμα» (για το χρονικό βάθος του ελέγχου) τις διατάξεις και τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την παραγραφή τέτοιων ελέγχων και αξιώσεων του Δημοσίου.

Το φορολογικό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου σε μείζονα σύνθεση (λόγω σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που τέθηκαν και της σημασίας που μπορεί να έχουν για ευρύτερο κύκλο προσώπων) έκανε δεκτή σχετική αίτηση αναίρεσης που υπέβαλαν οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές, κρίνοντας ότι μπορούν να ερευνηθούν με «εργαλείο» τον Ν. 3888, εμβάσματα και λογαριασμοί προ του 2010, αποκρούοντας τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την αναδρομική εφαρμογή του ιδιαίτερα «δυσμενούς» για τους φορολογούμενους νομοθετικού πλαισίου.

Ανατρέποντας αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που δεν είχε επιτρέψει αναδρομικό φορολογικό έλεγχο με τα «νομικά όπλα» του Ν.3888, για εμβάσματα προς το εξωτερικό που έγιναν το 2009 και στις αρχές του 2010 (λίγο πριν την έναρξη της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας για τους ελέγχους), το ΣτΕ ουσιαστικά «λύνει τα χέρια» των φορολογικών Αρχών για βαθύτερους ελέγχους, που σε πολλές περιπτώσεις θα «παιδέψουν» χιλιάδες φορολογούμενους.

Ύστερα από πολλές αντιφατικές μεταξύ τους αποφάσεις σε εφετειακό επίπεδο, το Β’ τμήμα του ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η αναδρομική εφαρμογή των πολυεργαλείων που έφερε ο Ν.3888 για αποτελεσματικότερους φορολογικούς ελέγχους.

Πηγή: ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.