Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών το κείμενο των ελληνικών προτάσεων

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι της Πέμπτης το κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς. Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Παράλληλα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα. Δεν αποκλείεται, δε, να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Αν και ο κ. Τσίπρας εκφράζει σε συνομιλητές του αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως δεν κρύβει και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σκληρή στάση που τηρεί το Βερολίνο, τη στιγμή που -κατά το Μαξίμου- σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας είναι οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός «σαμποτάζ» την τελευταία στιγμή. Ειδικότερα, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκοί κύκλοι να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη συμφωνία, αποσκοπώντας στη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Οι ίδιοι κύκλοι, όπως αναφέρουν τα Νέα, υποστηρίζουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής άνοιξαν τα χαρτιά όλων των πλευρών για πρώτη φορά. «Αν θέλετε να μας διώξετε, διώξτε μας» είναι μία φράση που αποδίδεται στον έλληνα πρωθυπουργό, όπως επίσης και το «αν θέλετε να ακούσετε τις προτάσεις μας, κάντε το πραγματικά».

Την Τετάρτη, τόσο στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχέδιο περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Απευθυνόμενος προς τον Πρ.Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στην εθνική γραμμή που χαράχθηκε από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.