Στον αέρα οι πλειστηριασμοί. Καμία συμφωνία ακόμη

Η δόση μπορεί να… αργήσει
“Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει έγκριση εκταμίευσης της δόσης”, την επόμενη εβδομάδα απάντησε σε σχετικό ερώτημα το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει στους Θεσμούς  περισσότερα  στοιχεία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Έκανε λόγο ακόμη και για διαφορές σε ενεργειακά και φορολογικά θέματα, λέγοντας όμως ότι είναι μικρές οι διαφορές, είναι “αντιμετωπίσιμες”. “Υπάρχει πρόοδος και συζητάμε το 2ο πακέτο” ανέφερε η ίδια πηγή. Επισήμανε ότι  το δεύτερο πακέτο θα έχει πολλά τραπεζικά πεδία αλλά και σχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.  Διευκρίνισε ότι  και το θέμα των κόκκινων δανείων θα τεθεί στο ίδιο 2ο πακέτο προαπαιτούμενων. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει κλείσει διαπραγματευτικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.
Πάντως, για το θέμα των κόκκινων δανείων, προηγουμένως  οι Θεσμοί φέρεται να εξέφρασαν την ανησυχία τους. “Ανησυχούμε που καθυστερείτε να κλείσετε το θέμα των δανείων” φέρεται να είπαν στελέχη των δανειστών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο “Σε επίπεδο αρχηγών και Eurogroup αναζητείται η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς”, ανέφερε τα εξής:
“Σε “τυπική διαδικασία” υποβαθμίζουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, τη σημερινή συζήτηση  για τους πλειστηριασμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα με τους δανειστές απόντος του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη. Η διαπραγμάτευση γίνεται με τον ΥΠΟΙΚ  Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρονται πλέον στην πολιτική διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει  με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών, παραπέμποντας και στις σχετικές αναφορές που έγιναν σήμερα από τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande στον οποίο έθεσε το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί το επόμενο διάστημα στους δανειστές και μέσω του Eurogroup, με την κυβέρνηση να χειρίζεται επικοινωνιακά ως “κόκκινη γραμμή” την προστασία όχι μόνο των πολύ ευάλωτων δανειοληπτών, αλλά και μέρους της μεσαίας τάξης, από την απειλή των πλειστηριασμών και να επιδιώκει να διατηρηθούν σε κοινωνικά “ανεκτά επίπεδα” τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας που οι δανειστές προτείνουν να αφορούν μόνον τα πολύ φτωχά νοικοκυριά. Υπό το πρίσμα αυτό, εκτός απροόπτου δεν αναμένεται άμεσα να υπάρξει συμφωνία κατά τις τρέχουσες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα”.

www.capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.