Σουλτς: Ρωτήστε την Μέρκελ αν θα συνεργαστεί μαζί μου

Σουλτς: Ρωτήστε την Μέρκελ αν θα συνεργαστεί μαζί μου

Συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις τo Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με επικεφαλής τον υποψήφιο καγκελάριο Μάρτιν Σουλτς, έναντι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της γερμανικής εφημερίδας Bild, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενισχύεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας και θα ερχόταν πρώτο κόμμα με 32% αν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή. Αντίθετα, το συντηρητικό κόμμα με υποψήφια καγκελάριο την κ. Μέρκελ χάνει μια μονάδα και θα ερχόταν δεύτερο κόμμα λαμβάνοντας 30,5%.

Το λαϊκιστικό-αντιευρωπαϊκό-ξενοφοβικό Κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD) παραμένει τρίτο κόμμα με 11%. Σταθερό παραμένει επίσης το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 8% όπως και το Κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) με 6,5%. To Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), με άνοδο 1,5%, θα ελάμβανε 7% και θα εισερχόταν στο κοινοβούλιο (το όριο είναι 5%).

Την ίδια ώρα, ο Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, “πέταξε” στην Άνγκελα Μέρκελ το μπαλάκι σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, σε περίπτωση που το κόμμα της έρθει δεύτερο στις προσεχείς εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Σουλτς ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αγωνιζόμαστε για την πρώτη θέση και έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να το πετύχουμε. Ρωτήστε τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση εάν θα ήθελε να συνεργαστεί ως δεύτερο κόμμα στην κυβέρνηση μου”.

 Ακόμα άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων (Die Gruenen): “Όποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας μετά τις εκλογές πρέπει να μας πλησιάσει”, είπε στην γερμανική εφημερίδα.

Στο ερώτημα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση στη σύλληψη του Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε: “Χωρίς ελεύθερο Τύπο δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία. Η σύλληψη δημοσιογράφων οι οποίοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους είναι απαράδεκτη. Ο Γιουτζέλ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες με αβάσιμες αιτιολογίες δημοσιογράφοι”.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.